Novi pravilnici o ocenjivanju učenika u osnovnim i srednjim školama

13. februar 2024 – Ministarstvo prosvete objavilo je nove pravilnike o ocenjivanju učenika u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, kao i Pravilnik o društveno-korisnom, odnosno humanitarnom radu.

Novi pravilnici su doneti radi usaglašavanja sa izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je usvojen u novembru prošle godine i predviđa brojčano ocenjivanje vladanja u osnovnim i srednjim školama, počev od drugog razreda osnovne škole.

Prilikom zaključivanja ocene iz vladanja, odeljensko veće će uzimati u obzir i angažovanje učenika u vannastavnim, u planiranju i realizaciji preventivnih aktivnosti, njegovo ponašanje prema drugim učenicima i zaposlenima i izvršavanje školskih obaveza, izostanke, izrečene vaspitne i vaspitno-disciplinske mere.

Dodatno, u cilju ujednačavanja prakse i postupanja, uređen je i način ocenjivanja učenika duže opravdano odsutnog sa nastave, specifičnosti ocenjivanja u muzičkim i baletskim školama i precizirane su već postojeće odredbe koje se odnose na poništavanje pisanih provera znanja kada je više od 50% negativnih ocena. Preciziranje donosi da se pisana provera poništava u slučaju da 50 odsto učenika koji su proveru radili dobije negativnu ocenu.

Uređeno je i postupanje škola u slučaju da roditelji više od polovine učenika iz istog odeljenja smatraju da određeni nastavnik nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada, vrednovanje, praćenje, proveravanje i ocenjivanje učenika ne sprovodi u skladu propisima, kao i kada  stručni saradnik ne ostvaruje zadatke propisane Zakonom.

Za srednje škole dodatno je uređen i broj ocena za predmete i programe za fond časova manji od 2 nedeljno, kao i ocenjivanje u srednjem stručnom i dualnom obrazovanju u odnosu na specifičnosti praktične nastave.

Narednih dana će biti objavljene i procedure postupanja ustanova obrazovanja i vaspitanja u kriznim događajima, koje će biti deo Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje. Ova podzakonska akta, navodi se u saopštenju, izrađena su u stalnim konsultacijama i saradnji sa nadležnim institucijama i predstavnicima škola, zajednica škola, svih reprezentativnih sindikata prosvetnih radnika, kao i strukovnih udruženja, koji dostavili svoje predloge.

Pravilnik o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju i vaspitanju

Pravilnik o ocenjivanju učenika u srednjem obrazovanju i vaspitanju

Pravilnik o obavljanju društveno-korisnog, odnosno humanitarnog rada u ustanovama obrazovanja i vaspitanja

Informacija i foto: Ministarstvo prosvete

Skorašnji članci

error: Content is protected !!