Palanačka gimnazija i ove godine među pobednicima MTS app konkursa

12. februar, 2024 – Na prezentaciji mobilnih aplikacija povodom 13. mts app konkursa, u organizaciji Telekoma Srbija, među kreativnim rešenjima izabrana su najbolja i nagrađeni timovi učenika koji su ih izradili, a među njima je  i „No.1 Ecologyst“ tima New Horizon Palanačke gimnazije iz Smederevske Palanke.

Srednjoškolci iz gimnazija, koje rade prema programu za talente na polju matematike, informatike i računarstva, u prethodnih nekoliko meseci radili su na programiranju aplikacija za mobilne uređaje. Osim mladih Palančana za najbolje stručni žiri je izabrao „Healthy City“, tima Health Carers koji čine predstavnici gimnazije „Boljai“ iz Sente, „Bquiet“ aplikaciju tima Sylent iz gimnazije u Sremskoj Mitrovici, „Aj na kafu“, tima MinDevelopment, gimnazije Bora Stanković iz Niša, kao i „Party Up“ tima Tickle Pickle, takođe iz ove niške gimnazije.

Žiri je odluku doneo na osnovu kriterijuma koji se odnose na funkcionalnost aplikacije, kompleksnost rešenja, dizajn, a posebno imajući u vidu doprinos unapređenju upotrebe mobilnih uređaja, kao i društveno odgovornu namenu aplikacije.

Inače aplikacija „No. 1 Ecologyst“ mladih Palančana je zanimljiva igrica koja podstiče svest o zaštiti životne sredine. Glavni junak se bori protiv zagađenja i tzv. neprijatelja prirode, sakupljajući smeće i čisteći okolinu. U dva dela igrice, kroz igru i kvizove iz ekologije, korisnici mogu naučiti više o očuvanju prirode. Ova aplikacija kombinuje zabavu i obrazovanje kako bi promovisala važnost ekološke svesti.

Ovo je treći put u poslednjih pet godina da je Palanačka gimnazija među pobedničkim školama ovog takmičenja na kojmе pravo da učestvuju imaju samo predstavnici specijalizovanih odeljenja 51 škole u Srbiji koje rade prema pomenutom programu namenjenom talentima na polju matematike, informatike i računarstva.

Pobednici i njihovi nastavnici kao nagradu dobili su prestižne mobilne telefone i priliku da se u okviru „Regionalnog app izazova“ takmiče sa timovima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore i tako osvoje glavnu ili specijalnu nagradu za inovativnost.

Foto: Pobednici mts app konkursa, TAG Media, promo

Skorašnji članci

error: Content is protected !!