Sloga podnela krivičnu prijavu protiv direktora PKC Wiring Systems

7.  februar, 2024 – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su danas da su podneli krivičnu prijavu protiv Nenada Moskića, direktora Privrednog društva PKC Wiring Systems d.o.o. Smederevo, zbog kršenja prava na sindikalno organizovanje i štrajk. Prijava je upućena nadležnom javnom tužiocu, temeljena na događajima oko štrajka upozorenja od 11. decembra 2023, koji je, uprkos zakonskim osnovama, naišao na snažan otpor uprave.

Predsednik i potpredsednik sindikata, koji su i predstavnici štrajkačkog odbora u kompaniji PKC, Dragan Vudrag i Ivan Ivković, suočili su se sa pritiscima i disciplinskim merama, što je eskaliralo do njihovog udaljavanja sa posla, direktno kršeći njihova prava. „Sloga“ zahteva od Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu da pokrene krivični postupak protiv Moskića za povredu prava na štrajk, pojačano krivičnim delom sprečavanja sindikalnog udruživanja.

Prijava je podržana obimnom dokumentacijom i dokazima, ističe urgentnu potrebu za zaštitom radničkih prava i osvetljava mračnu realnost radnih uslova unutar PKC-a.

„Ovaj slučaj baca još jednu mračnu senku na radnička prava u Srbiji. Radnici PKC imaju najniže plate u industriji delova za automobile i suočavaju se sa masovnim otpuštanjima i mobingom. Otpušteno je više od 300 radnika. Naša borba se ne završava ovde; Mi smo se nedavno dopisima obratili i njihovim kupcima u Evropi, a obratićemo se i međunarodnom sudu, ukazujući na kršenje zakona u lancu snabdevanja“, naglašava predsednik Sloge, Željko Veselinović:

Veselinović očekuje da će i naše pravosuđe adekvatno reagovati na podnete dokaze i svedočenja, te u skladu s tim doneti pravednu odluku kojom će se zaštititi prava zaposlenih.

Sindikat Sloga apeluje na javnost i institucije da prate razvoj situacije, naglašavajući važnost borbe protiv nepravde i zloupotreba u radnom okruženju, posebno u svetlu enormnih razmera kršenja radnih prava širom Srbije, gde se radnici sve više tretiraju gotovo kao robovi, navodi se u današnjem saopštenju Informativne službe Udruženog sindikata “Sloga”.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!