Proslava kineske Nove godine u Smederevu ovog utorka (program)

SMEDEREVO, 6. februar 2024 – Vlada Republike Srbije, Ambasada NR Kine u Srbiji, Kineski kulturni centar i Institut za pojas i put organizuju, šestu po redu, proslavu kineske Nove godine u Srbiji u nekoliko gradova, a danas je to u Smederevu. Ovo je program smederevske proslave:

U 18 časova je predviđeno predstavljanje tradicionalne umetnosti provincije Fuđen, grada Quanzhou.

U centralnom holu smederevskog Centra za kulturu biće organizovana interaktivna izložba na kojoj će posetioci moći da prisustvuju procesu stvaranja malih umetničkih dela; od papirnih figura čija tradicija izrade kreće još od Tang dinastije, preko pletenja ratana, izrade čipkastih graviranih lampiona i papirnih lutaka, do Gvandžo veštine rezbarenja kalaja koje je u vreme dinastije Ming imala posebno mesto, da je za ove zanatlije bila određena ekskluzivna ulica u kojoj su imali svoje ateljee.

Nakon izložbe, u 18 i 30, sledi dobrodošlica i obraćanje predstavnika Vlade Republike Srbije, ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji, predstavnika jedinice lokalne samouprave i Instituta za pojas i put.

Od 18 I 45  biće nastup Quanzhou Intangible Cultural Heritage Exhibition and Performance Troupe, u trajanju od oko 60 minuta.

Predstavljanje obuhvata prezentaciju i promociju grada Quanzhou kroz predavanja i predstave, sa specijalizovanim izvođenjima koja će posetioce uvesti u tajne ceremonije ispijanja čaja, tradicionalnih borilačkih veština, uz ples i operske arije, ceremonije tamjana i lutkarske predstave. Ansambl čini 21 umetnik.

Inače, grad Quanzhou je uvršten na Uneskovu listu svetske baštine, ima 945 istorijskih i kulturnih lokaliteta pod državnom zaštitom na svim nivoima.

Ulaz je slobodan uz preuzimanje besplatnih ulaznica na biletarnici Centra za kulturu, kao i putem sajta sdkultura.rs.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!