Gradska skupština izabrala Jasminu Vojinović za gradonačelnicu

SMEDEREVO, 5.  februar, 2024 – Odbornici smederevske Gradske skupštine na današnjoj sednici izabrali su Jasminu Vojinović za gradonačelnicu, za njenog zamenika Vladimira Nešića, a istom prilikom izabrano je i 11 članova novog Gradskog veća,

Jasmina Vojinović je rođena 1971. u Smederevu, osnovnu školu završila je u Lugavčini, a srednju u Smederevu. Nastavnik je razredne nastave i zaposlena je u Osnovnoj školi u Lugavčini, gde i živi, navodi se u biografiji koju su odbornici i predstavnici medija dobili na samoj sednici.

Od 2016. do 2020, navodi se dalje, obavljala je funkciju člana Gradskog veća, a potom, od 2020. do 2023, bila je savetnik gradonačelnika Smedereva i koordinator za saradnju sa odborničkim grupama u Gradskoj skupštini. Od 30. oktobra prošle godine bila je predsednica Privremenog organa grada Smedereva.

Od januara 2019. bila je na funkciji poverenika Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Smederevu, a marta 2023. izabrana je za predsednicu GO SNS u Smederevu.

Za zamenika gradonačelnika Smedereva  izabran je Vladimir Nešić, rođen 1976. u Smederevu,  diplomirani ekonomista, 27 godina zaposlen u SP“ Lasta“, sada direktor Poslovne organizacije“ Lasta“ Smederevo, u dva mandata odbornik SNS, u drugom i šef odborničke grupe SNS.

Gradsko veće čine: Dejan Stošić (SNS), Snežana Ranković (SNS), Aleksandra Mitić (SNS), Aleksandra Mijatović (SNS), Ivana Matejić (SNS), Goran Pavlović (SNS), Jovan Vidojević (SNS), Dragan Đorđević (SNS), Bojan Kostić (ne navodi se ispred koje grupacije, odnosno poslaničke grupe), Slaviša Stošić (SPS) i Nemanja Ivošević (SPS).

Kada se najzad, posle gotovo četvoročasovne diskusije, do duše s pauzama, pristupilo glasanju, u njemu je od 70, koliko smederevska Gradska skupština broji, učestvovalo 45 odbornika. Za predložene kandidate, za mesto gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članove Gradskog veća, glasao je 41 odbornik, jedan glas je bio protiv, a tri listića su bila nevažeća.

Na lokalnim izborima, podsetimo, SNS je u Smederevu osvojio 34 mandata, lista „Srbija protiv nasilja“ 8, „Za naše Smederevo“ – dr Ivan Stevanović 7, SPS 6 mandata, četiri su pripala listi „Misli drugačije“ Andrija Pavlović Profa i po tri „Budimo Smederevo kojem se nadamo“ – profesor Nebojša Jovanovi Neba i Dejan Pirić i Dr Miloš Jovanović „Nada za Smederevo“  i Grupa Građana „Bog, porodica, Smederevo“ – dr Goran Kuljanin i Srpskom pokretu „Dveri“ dva mandata.

Zahvaljujući se onima koji su glasali za listu SNS na izborima, partijskim kolegama i koalicionim partnerima koji su je za funkciju kandidovali, u prvom obraćanju kao gradonačelnica Jasmina Vojinović je, između ostalog, rekla i ovo:

– Zahvaljujem se i onim građanima koji nisu izašli na birališta 17. decembra ili su svoj glas dali drugim izbornim listama. Za nas to je jasan signal da se moramo više angažovati, da moramo posvećenije raditi i da naše sugrađane interesuju samo rezultati rada. Oni će biti naš korektivni faktor i trudićemo se da u budućnosti steknemo i njihovo poverenje i podršku. Čast mi je da budemo gradonačelnik Smedereva, a svesna sam da je to i ujedno velika odgovornost. Sa svojim saradnicima nastaviću da radim marljivo kako bi naš grad, 11 gradskih i 27 seoskih mesnih zajednica, učinila pristojnim mestom za život i rad. Biće potrebno uložiti dosta vremena, napora i ljubavi da se naše Smederevo dovede na mesto koje mu pripada među većim gradovima Srbije.

Inače, u nekim drugim okolnostima, sednica sa maltene protokolarnim dnevnim redom, kakav je u našim okolnostima i izbor gradonačelnika kada je definisana skupštinska većina, danas se otegao toliko jer su pripadnici opozicionih grupacija, gotovo svi koji su izašli za govornicu, a neki su to činili i više puta, kritikovali činjenicu da u sazivu nisu dobili predloge nosilaca funkcija, kamoli biografije. Jedna od češćih primedbi je bila i da nisu bili u prilici da čuju koji je program kandidovao te ljude da se nađu na funkcijama.

Odgovorila im je, post festum, Vojinovićeva u svom inauguracionom govoru, navodeći da će u naredne četiri godine biti nastavljeni svi započeti projekti, među kojima su izgradnja transfer stanice za reciklažni otpad, zamena kotlarnica koje treba umesto mazuta da koriste gas, jačanje kapaciteta privrede kako bi se došlo do novih radnih mesta, a mladi ostali u gradu. Sledi obimniji obuhvat grada kanalizacionom mrežom i obezbeđivanje kvalitetnog vodosnabdevanja delova koji su u prethodnom periodu bili zapostavljeni, posebno moravska sela. Tu je i putna infrastruktura, jer građani Smedereva, kako je rekla, zaslužuju dobre ulice i trotoare, ali i biciklističke staze, izgradnja i dogradnja školskih i predškolskih objekata. Poljoprivredni kraj, kakav je smederevski, baš kao i turizam kao neiskorišćeni potencijal, čulo se i to, zahtevaju posebnu pažnju.  Sve to je moguće samo uz bolju saradnju sa republičkim organima, na čemu će se posebno raditi.

Na kraju, da kažemo i to da, možda nebitno jer je izboru čelnika grada prethodio interregnum sa uvođenjem Privremenog organa, na sednici nije bilo doskorašnjeg gradonačelnika Jovana Beča, tako da neke formalne primopredaje funkcije nije bilo, niti je moglo biti.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!