Uskoro podaci o aerozagađenju, ali onom pravom, i na vašem mobilnom

13. januar 2024 – Nova generacija Android mobilnih telefona moći će da meri aerozagađenje, kao i da upozorava korisnike na područja u kojima je ono kritično. Pa i do sada smo imali podatke o zagađenju na mobilnim, reći će neko, ali to su bili podaci koje su telefoni preuzimali sa mernih stanica u okruženju, a ovi će biti sa lica mesta, izmereni tu gde se trenutno nalazite u realnom vremenu.

Novu tehnologiju razvio je startap Mobile Physics, a Qualcomm i STMicroelectronics će je ugrađivati u novu generaciju telefona. Koriste se postojeći senzori u telefonu, ali sada prilagođeni za merenje kvaliteta vazduha, nivoa smoga, temperature, kao i izlaganja UV zračenju.

Ako tehnologija otkrije nešto zabrinjavajuće, ona upozorava korisnika, a efikasno funkcioniše i kao detektor dima ili požarni alarm koji stalno radi u pozadini.

U Mobile Physics predviđaju da bi milioni mobilnih telefona anonimno prikupljali podatke o zagađenju, kao i da bi se na taj način mogla da formira posebna baza podataka koja bi mogla da bude od velikog značaja.

Proizvođači telefona koji su zainteresovani za novu tehnologiju su telefona su Samsung, Google i Xiaomi, piše Axios.

Izvor: axios.com 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!