Užička „komplet lepinja“ proglašena za najbolji doručak na svetu

16. decembar 2023 – Poznati gastronomski sajt tasteatlas,com objavio je nedavno najnoviju rang listu 100 najboljih jela za doručak u svetu, a na prvom mestu je specijalitet poznat pod nazivom „komplet lepinja“. Užičani su ponosni, nema razloga da ni mi ostali ne budemo, pogotovo Dragan Lazić, sadašnji vlasnik pekare „Šuljage“ iz Užica, koji je ime „komplet lepinja“ registrovao i zaštitio.

Za one koji ne znaju, „komplet lepinja“, ili „lepinja sa sve“, modernije „kompletuša“ kako je lokalci zovu, sastoji se od somuna, kajmaka, na koji je preliveno jaje i toplog nanosa, takođe lokalnog naziva „pretop“, u ostaku Srbije poznatog i kao „moča“. Može da dođe tu i šunka, ali je to skuplja varijanta.

Uglavnom „kompletuša“ je iza sebe ostavila razne svetske specijalitete, a koji su tradicionalna jela za doručak, iz Malezije, Brazila, Grčke, Meksika, Francuske…

Veruje se da je „komplet lepinja“ nastala pre Drugog svetskog rata, piše na sajtu tasteatlas.com u obrazloženju,  uz napomenu da “iako je hranljivo i visoko kalorično, najbolje je ovo jelo  upariti sa čašom jogurta ili kiselog mleka”, a za najautentičnije iskustvo, preporučuje se “da ga jedete rukama”.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!