„Sećam se“ – izložba dokumentarnih fotografija Dragoljuba Zamurovića

KOVIN, 12. decembar 2023 – Od danas će posetioci kovinskog Centra za kulturu biti u prilici da pogledaju izložbu fotografija jednog od naših najpoznatijih i najcenjenijih foto-reportera Dragoljuba Zamurovića. Izložba nosi naziv „Sećam se“ i sastoji se od Zamurovićevih foto zapisa počev od tzv. Antibirokratske revolucije 1989, zaključno sa protestima protiv zatvaranja zbog korone 2009. godine.

Dragoljub Zamurović je karijeru profesionalnog foto-reportera započeo u Ilustrovanoj politici 1979. Samo nakon 15 meseci, usled ekonomske krize u bivšoj Jugoslaviji, ovaj nedeljnik više ne može da kupuje kvalitetan papir iz Slovenije i štampan je na nekom na kome se fotografije jedva naziru. Zbog toga Zamurović, koji je tada već bio redovan član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije daje otkaz i odlazi u slobodne umetnike.

Prvi veliki proboj na svetsku foto scenu čini fotografskim dokumentovanjem Olimpijade u Sarajevu 1984, a od 1988. počinje da sarađuje sa francuskom agencijom Gama pod pseudonimom Art Zamur. Tokom godina koje slede, njegove fotografije nalaze se na stranicama najpoznatijih svetskih magazina, kao što su Time, Newsweek, The New York Times Magazine, Stern, Paris-Match, Figaro Magazine, Geo, Europeo, National Geographic… Obnovljeni magazin Life u dva navrata je objavljivao njegove fotografije u rubrici „Big pictures“, jednom i na naslovnoj strani.

Objavio je dvadestak knjiga fotografija, među njima i dve monografije sa nazivom ove izložbe – „Sećam se“ i „Sećam se 2“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!