Dr Uroš Savković na tribini “Pod pritiskom evolucije”

SMEDEREVO, 4. decembar 2023 – Ovog ponedeljka, u smederevskom Centru za kulturu, sa početkom u 19 časova, biće održana tribina “Pod pritiskom evolucije” na kojoj će govoriti dr Uroš Savković, biolog, naučni saradnik Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

Ulaz na program je slobodan.

Koji su odgovori na pitanja o održivosti teorije evolucije , koji dokazi joj idu u prilog i sa kojim „testovima“ i problemima se suočavala? Kako evoluciona biologija objašnjava diverzitet života na Zemlji, da li je evolucija proces koji se odvija sa nekim ciljem, kako „radi“ mehanizam evolucije, kako se objašnjava selektivni pritisak, koje su pogrešne predstave o evoluciji i u čemu se sastoji primenljivost znanja o evoluciji.neka su od pitanja u okviru programa koji obrađuje uvek aktuelnu temu koja se tiče saznanja o razvoju života na našoj planeti.

Dosadašnja naučna interesovanja Uroša Savkovića su fokusirana na oblast evolucione ekologije insekata sa temama koje se bave evolucijom životnih istorija, reproduktivnom izolacijom, evolucionom i populacionom genetikom, evolucijom starenja i evolucijom fenotipske plastičnosti.
Član je Evropskog udruženja za evolucionu biologiju (ESEB), Entomološkog društva Srbije i jedan od osnivača Srpskog evolucionog društva. Dugogodišnji je predavač i stručni saradnik Istraživačke stanice Petnica. Jedan je od autora edukativne izložbe „Od ćelije do domena – evolucija života na Zemlji“.  Koautor je i deset postavki na Festivalu nauke i višegodišnji učesnik u Noći istraživača.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!