Ministar u školama u Plani i Smederevu koje su u projektu “Povezane škole”

VELIKA PLANA/SMEDEREVO, 1. decembar 2023 – Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović posetio je danas osnovne škole „Sveti Sava” u Velikoj Plani i „Dr Jovan Cvijić” u Smederevu, koje su kroz projekat „Povezane škole” dobile lokalnu računarsku mrežu i ultra brzu optičku internet vezu.

Tom prilikom za učenike ovih škola je organizovan poseban čas edukacije Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.

Jovanović je naveo da su kroz projekat „Povezane škole”, a preko Akademske mreže Republike Srbije (AMRES), sve osnovne i srednje škole, njihove matične i izdvojene lokacije dobile brzi internet, pri čemu su u Velikoj Plani to 22 lokacije, a u Smederevu 35.

Ministar je predočio da su dodatno sve matične lokacije osnovnih i srednjih škola dobile i lokalnu računarsku mrežu, naglasivši da je, zahvaljujući pomenutom projektu, brzi internet postao dostupan za 730.000 đaka i 100.000 nastavnika i profesora u Srbiji.

On je, takođe, rekao da Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu intezivno radi na podizanju svesti i kontinuiranom održavanju edukacija o bezbednosti na internetu za učenike širom Srbije.

Prema njegovim rečima, ovaj kontakt centar je za sada prvi i jedini institucionalni mehanizam u regionu koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju.

Jovanović je ukazao na to da svako ugrožavanje dece u digitalnom okruženju može da se prijavi besplatno na broj telefona 19833 ili putem platforme „Pametno i bezbedno”.

On je objasnio da su pomenuti centar i platforma povezani sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvete, centrima za socijalni rad i domovima zdravlja radi efikasnog i pravovremenog rešavanja svih prijava koje se tiču bezbednosti dece na internetu.

Informacija I foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!