Sistem 112 još nije uspostavljen, detalji o donaciji opreme iz Kine tajni

Izvor: novaekonomija.rs, 27. novembar 2023 – NR Kina je dala Srbiji donaciju za uvođenje sistema za hitne pozive  112, a ta donacija podrazumeva nabavku IКT sistema (informaciono-komunikacionog sistema), koja će omogućiti uspostavu tehničkih centara i unapređenje rada Ministarstva unutrašnjih poslova u tehničkom smislu, navodi se u odgovoru koji je MUP poslao Novoj ekonomiji na pitanja postavljenja kroz zahtev za pristup informaciji od javnog značaja.

Nova ekonomija je od MUP-a tražila sve sporazume, ugovore i dokumenta između Srbije i Kine o donaciji sistema 112, ali je taj deo zahteva odbijen kao „neosnovan“ jer bi se time ozbiljno ugrozili međunarodni odnosi i povredilo pravo na privatnost i zaštitu ličnih podataka više lica, među kojima su i strani državljani.

Nacionalni centar 112 još uvek nije u potpunosti uspostavljen na teritoriji Srbije, a kompletan sadržaj projekta utvrđen je tehničkim planom koji su usaglasile Srbija i Кina, naveo je MUP u odgovoru Novoj ekonomiji.

Narodna Republika Kina donirala je Srbiji sistem 112, vredan 25,6 miliona evra (oko 2,9 milijardi dinara) koji će značajno unaprediti efikasnost i ubrzati reagovanja hitnih službi u Srbiji, saopšteno je krajem septembra prošle godine.

„Ovo je najveća pojedinačna donacija MUP-u od strane NR Kine“, rekao je u to vreme ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Sporazum koji su (prema zvaničnom saopštenju Vlade) potpisali Vulin i ambasadorka Kine Čen Bo omogućiće uvođenje nacionalnog sistema, jedinstvenog srpskog broja 112 koji će objediniti sve srpske službe koje pružaju neophodnu pomoć ljudima, skratiti brzinu reagovanja u tim situacijama i omogućiti da se preciznije odredi lokacija sa koje je poziv upućen.

Uspostavljanje broja za hitne slučajeve 112 inače je i jedna od obaveza koje Srbija ima u procesu evrointegracija.

Kako se navodi u izveštaju Evropske komisije za 2023. godinu, sistem evropskog broja 112 za pozive u slučaju opasnosti, koji je izrađen kroz donaciju kineske vlade i operativan je od jula 2023. godine, još uvek se u potpunosti ne primenjuje u skladu sa standardima EU.

Više od 30 godina građani Evropske unije koriste jedinstveni evropski broj za hitne slučajeve „112“ kako bi se javili hitnim službama. U osam zemalja EU (Danskoj, Estoniji, Finskoj, Malti, Holandiji, Portugalu, Rumuniji i Švedskoj) 112 je jedini broj za hitne pozive (u ostalim državama EU pored broja 112, u upotrebi su i nacionalni brojevi).

U 2021. godini broj „112“ pozvan je 153 miliona puta, što je povećanje za tri odsto u poređenju sa 2019. godinom. Ukupan broj hitnih poziva (uključujući i pozive ka nacionalnalnim brojevima tamo gde su oni još uvek u upotrebi) zadržao se na 270 miliona. To znači da je u ukupnom broja svih hitnih poziva, udeo poziva jedinstvenog broja „112“ bio 56 odsto, piše u izveštaju Evropske komisije  o efikasnosti primene jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve 112.

U državama članicama gde za hitne pozive na raspolaganju postoje i nacionalni brojevi i jedinstven broj 112, korišćenje jedinstvenog evropskog broja varira, od 5 odsto u Irskoj do 97 odsto u Bugarskoj.

Evropska unija je i finansirala jedan od projekata u vezi sa sistemom 112 u Srbiji. Na sajtu „Euzatebe“ dostupne su informacije o projektu „Dizajn efikasnog sistema podrške 112 u Republici Srbiji“ koji je sprovođen od 2019. do 2021. godine i imao za cilj da pruži najefikasnije preporuke za uvođenje sistema hitnih službi „1-1-2“ u Srbiji.

Iz Delegacije Evropske unije u Srbiji su Novoj ekonomiji odgovorili da je cilj projekta (koji je sa 1,37 miliona evra finansirala EU) bio da se „stvore uslovi“ za uspostavljanje sistema za hitne pozive „112“.

Taj projekat, koji je završen u julu 2021, dao je detaljan prikaz onoga što je neophodno za funkcionisanje usluge 112 u Srbiji –  sa pravne, organizacione, tehničke i finansijske tačke gledišta, a u skladu sa standardima EU.

Na pitanje da li EU i dalje učestvuje u razvoju sistema 112 u Srbiji, iz Delegacije EU navode da ne postoje tekući projekti koje finansira EU, a koja se odnose na podršku sistemu 112, kao i da do sada (od strane Srbije) za to nije tražena dodatna finansijska podrška od Evropske unije.

„U bilateralnom dijalogu sa Srbijom EU je definisala da svako dalje ulaganje u evropski broj za hitne slučajeve 112 mora biti u skladu sa zahtevima i standardima EU“, naveli su iz Delegacije.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!