Obustavljene blokade do nedelje, tada sledi dogovor ili nastavak protesta

22. novembar 2023 – Udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine sinoć su saopštila da su obustavljene blokade puteva do nedelje, kada se očekuje novi sastanak sa Vladom Srbije, kome će prisustvovati predstavnici više poljoprivrednih udruženja.

Juče, posle sastanka nekoliko predstavnika udruženja sa predsednicom Vlade Srbije i resornom ministarkom, kako su nakon sastanka oni rekli, izgleda da su usvojeni zahtevi i obećana je cena nafte od 129 dinara za litar, subvencije od 35.000 dinara po hektaru i uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda.

S druge strane, iz Vlade Srbije je saopšteno da je postignut je dogovor o tome da tokom vikenda bude održan novi sastanak, na kome će poljoprivrednici predsednici Vlade predočiti odgovore na predložena rešenja.

Glavne stavke iznetih predloga su: jeftinije gorivo za poljoprivrednike na svakoj pumpi, na pumpama NIS-a, uz poljoprivrednu karticu, gorivo će biti umanjeno za poljoprivrednike na 179 dinara po litru i taj iznos se dodatno umanjuje za 50 dinara po litru na ime povraćaja akcize, dok je na svim drugim pumpama moguće ostvariti povrat akcize od 50 dinara po litru.

Šta će na kraju biti, da li će inicijalna ponuda biti prihvaćena, odbačena ili proširena znaće se u nedelju. Ukoliko Vlada ne prihvati i usvoji zahteve poljoprivrednika, protesti će biti nastavljeni, najavili su učesnici protesta.

Foto: Udruženje poljoprivrednika „Složni Pidikanci“ FB

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!