Izložba „Put na Istok kralja Milana Obrenovića…“ u Muzeju u Smederevu

SMEDEREVO,10. novembar 2023 – U Muzeju u Smederevu posetioci će od danas moći da pogledaju izložbenu postavku „Put na Istok kralјa Milana Obrenovića: hadžiluk i kultura Orijenta na srpskom dvoru“, autora dr Snežane Cvetković i ma Dejana Vukelića.

Osnovna ideja i inspiracija za nastanak izložbene postavke proistekla je iz knjige ađutanta kralјa Milana Obrenovića i njegovog saputnika na putovanju na Istok 1889. godine, pukovnika i docnijeg generala Mihaila Rašića, koju je on pod nazivom Sa Nј. V. Kralјem Milanom na Istoku objavio 1891/1892. godine.

Živopisno putovanje kralјa Milana Obrenovića odvijalo se od 17. marta do 13. juna 1889. godine, prema starom kalendaru. Grof od Takova putovao je munjevitim vozom, brodom, poštanskim kolima, jašući na konju, logorovao je u pustinji… Susretao je mnogobrojne ličnosti, od sultana u Carigradu, carigradskog i jerusalimskog patrijarha, beduina i maronita, do smederevskog berberina u Damasku, a Muzej u Smederevu, inspirisan ovim događajem, posetioce vodi u muzeološko putovanje na Istok.

Svečano otvaranje izložbe u Muzeju u Smederevu je zakazano za ovaj petak,, 10. novembar, u 18 sati

U okviru programa svečanog otvaranja izložbe govoriće: Tatjana Gačpar, direktorka Muzeja u Smederevu, dr Nenad Makulјević, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Milica Božić Marojević, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu i autori izložbene postavke.

Izložba će biti pred posetiocima do 15. marta 2024. godine.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!