APR: Lista najvećih gubitaša, restlovi železare na dva mesta među prvih pet

22. oktobar 2023 – Agencija za privredne registre objavila je listu „Sto naj… privrednih društava“ koja sadrži analizu poslovanja na osnovu podataka iz finansijskih izveštaja za poslednju izveštajnu godinu. Zanimljivo je da se EPS nalazi na obe liste u vrhu – i kao firma sa najvećim ostvarenim prihodom, na drugom mestu, i sa najvećim gubitkom, e tu je prvi. Na listi gubitaša je visoko kotirana i smederevska Železara, i to dva puta, dve firme sa tim nazivom kojima su ostavljeni gubici posle stečaja, odnosno nakon što je strani investitor preuzeo fabriku.

Najveći poslovni prihod ostvario je NIS AD sa 499,1 milijardi, a odmah za njim je JP EPS sa prihodom od 358,3 milijarde dinara. EPS ima i najveću vrednost imovine od svih firmi u Srbiji, skoro dvostruko veću od drugoplasiranih Puteva Srbije.

„EPS je ujedno zapošljavao i najveći broj radnika odnosno njih 20.008, što je 3.499 manje nego u 2021. godini“, ukazuje je APR.

Kada je neto prihod u pitanju, odmah za NIS-om su dve kineske firme iz Bora Ziđin Majning i Ziđin Koper.

Vodeći na listi sto privrednih društava sa najvećim neto gubitkom je, kao i prethodne godine, JP EPS, sa realizovanim negativnim neto rezultatom od 72,6 milijardi dinara, što je 4,9 puta više u poređenju sa 2021.

Elektroprivreda Srbije, koja je tokom 2022. poslovala kao javno preduzeće, upisala je na kraju godine gubitak veći čak 5,6 puta u odnosu na 2021, objavljeno je u analizi Agencije za privredne registre „Sto naj…“ privrednih društava.

Na drugom mestu je Ikarbus sa 24,6 milijardi, a na trećem od strane Telekom Srbije pazarena Arena Channels group sa 12,5 milijardi dinara neto gubitka. U prvih pet po ovom kriterijumu još su i kragujevački FCA sa 11,7 milijardi i Rio Sava Exploration sa 9,9 milijardi dinara gubitka.

Srpska privreda je u 2022. godini ostvarila neto gubitak od 374,8 milijardi dinara, koji je veći za trećinu u odnosu na prethodnu godinu, a iskazan je kod 27.868 društava, što je 469 društava manje nego u 2021. godini, objavio je APR.

„Na taj rezultat pretežno je uticalo sto privrednih društava sa najvećim neto gubitkom, na koja se odnosi ukupno 246,2 milijarde dinara, a to je 2,6 puta više od prošlogodišnjeg iznosa“, ukazao je APR u analizi.

Pet najvećih generatora negativnog rezultata, s tim da su četiri bila među sto vodećih gubitaša i prethodne godine, iskazalo je 131,3 milijarde dinara neto gubitka, te ona nose 53,3 odsto gubitka društava sa ove liste „Sto naj…“ po gubitku, odnosno više od trećine gubitka privrede.

Što se na početku pomenutih firmi koje su nasledile dugove upokojene Železare tiče, kaošto gore možete davidte, nešto što se zove Dežurni dužnik stečajne mase SARTID AD ima dug od 224.714 miliona dinara i na drugom je mestu odmah iza neprikosnnovenog EPS-a. A ono drugo, Železara doo u stečaju, ima zabeležen ukupni dug od 83.242 miliona dinara i na četvrtom je mestu, sa većim dugom nego što ima, recimo, Železnica Srbije.

Koga zanimaju detalji sve može da vidi na sledećem linku.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!