Uprava za veterinu potvrdila prisustvo ptičjeg gripa kod uginulih labudova

14. oktobar 2023 – Uzrok uginuća većeg broja labudova na levoj obali Dunava je avijatorna influenca, bolest u narodu poznata kao ptičji gripi, potvrdile su analize koje je sprovela Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Analize sprovedene u VSI Kralјevo potvrdile su prisustvo avijarne influence kod 5 uginulih labudova koji su pronađeni u kanalu Vizelј, na levoj obali Dunava.

Ukupno je u 2023. godini u Srbiji registrovano šest žarišta avijatorne infekcije kod divlјih ptica, pri tome nisu zabeleženi slučajevi kod domaće živine i na komercijalnim farmama, a trenutno je aktivno jedno žarište na lokaciji kanal Vizelј – Borča, dok je ostalih pet žarišta odjavlјeno, navodi se u saopštenju Uprave za veterinu.

Uprava za veterinu Ministarstva polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije u slučaju potvrde bolesti donosi rešenje kojim se proglašava zaraženo područje u poluprečniku od najmanje 3 kilometra i ugroženo područje u poluprečniku od najmanje 10 kilometara od žarišta, odnosno od mesta pojave bolesti i kojim su propisane i naložene određene kontrolne mere u skladu sa propisima. Na celokupnom zaraženom i ugroženom području, kontinuirano se vrši popis, opservacija i kontrola zdravstvenog stanja živine na svim gazdinstvima, kao i zdravstveni nadzor divlјih ptica na njihovim staništima.

Visokopatogeni soj virusa H5N1 se može preneti na lјude, stoga je najbitnije izbegavati bilo kakav kontakt sa divlјim pticama.

Apeluje se na vlasnike i držaoce živine, zatvaranje živine u objekte, sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između divlјih ptica i živine i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mera na gazdinstvima  kao  osnovne preventivne mere koje se preduzimaju u cilјu sprečavanja pojave i širenja ove zarazne bolesti, navodi se u saopštenju Uprave za veterinu.

Foto: Eko – Pančevački rit

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!