Prosvetari najavili štrajk skraćenjem časova na 30 minuta od 16. oktobra

6. oktobar 2023 –  Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije uputili su juče dopis ministarki prosvete Slavici Đukić Dejanović u kojoj je obaveštavaju da stupaju u štrajk skraćenjem časova počev od 16. oktobra.

„Na osnovu člana 3. stava 2. Zakona o štrajku reprezentativni sindikati u osnovnim i srednjim školama doneli su sledeću odluku: Zaposleni u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika stupiće u štrajk u ponedeljak 16. oktobra 2023. godine. Štrajk će se sprovoditi u skladu sa zakonom do ispunjenja zahteva. Časovi će biti skraćeni na 30 minuta“, stoji u dopisu.

Štrajkački zahtevi su: „Da se plate zaposlenih u obrazovanju izjednače sa prosečnom platom u Republici Srbiji i da se izradi strategija za povećanje u narednom periodu, da se poveća dodatak odeljenjskim starešinama, da se nastavi sa radom na smanjenju pedagoške administracije u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika u Srbiji“.

Pored ovoga, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zahteva da se zaustavi povećavanje broja učenika u školama, ili da se odelјenja podele, kako bi se ispunio zakonski maksimum. „Od vas očekujemo brzu reakciju i odgovor, kao i pozitivno rešavanje problema u korist zaposlenih u ustanovama obrazovanja, u kojima, sa prekonormnim povećanjem broja učenika smanjuje kvalitet rada nastavnika“ navodi se u dopisu Unije.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!