„Nušićevi dani“: IN MEMORIAM – Bratislav Braca Petković (1948-2021)

SMEDEREVO, 11. maj 2021 – Povodom vesti o smrti nekadašnjeg ministra kulture i dugogodišnjeg člana žirija, potom i i selektor „Nušićevih dana“ u Smederevu danas nam je iz Centra za Kulturu Smederevo, organizatora ove manifestacije, stiglo saopštenje.

U toku priprema za ovogodišnji pozorišni festival „Nušićevi dani“ zatekla nas je nemila vest o smrti saradnika sa kojim je godinama unazad život festivala bio povezan. Otišao je Bratislav Braca Petković, reditelј i dramski pisac, čije su iskustvo, vokacija i utemelјenost u pozorišnom milјeu ostavili trag u trajanju „Nušićevih dana“, prvo kroz učešće u stručnom žiriju koji je donosio odluku o Nagradi za najbolјu predstavu, a onda i kroz višegodišnji rad u svojstvu selektora festivala koji je neprekidno naglašavao Nušićevu životnost i relevantnost. Sa predstavama u kojima je pozorišna publika u Smederevu mogla da uživa, dolazile su i Petkovićeve krilatice o „Nušićevoj eri kao našoj meri“, o Nušiću kao „svevremenom, savremenom“ i podsećanje da je Nušić, zapravo, „sam život“. U svom odnosu prema festivalu, ali i prema pozorištu uopšte, Petković je kategorično isticao neprikosnovenu vrednost glume. Glumac, njegovo umeće, njegova umetnost, za njega su bili srž pozorišta koja ne može biti nadomeštena ili zamenjena bilo kakvim scenskim efektima i aranžmanima koji umanjuju značaj živog, konkretnog glumca na pozornici. U svojoj afirmaciji Nušićevog dela Petković je ukazivao upravo na to da se vrlina dramskog pisca sastoji u njegovom sagledavanju značaja koji pripada glumcima, za šta je Nušić, nesumnjivo davao primer svojim delovanjem.

Bratislav Petković diplomirao je na Akademiji za pozorište, film i televiziju, na smeru pozorišne režije. Reditelјski put započeo je dramom Fridriha Šilera „Razbojnici“. U Beogradskom dramskom pozorištu igrana je predstava u njegovoj režiji, Sportinglife, za koju je zajedno za Vojinom Kajagnićem napisao tekst. Autor je i dve monodrame- „Prodajem razbivenog fiću“ i „Ispovest klovna Dragolјuba“. Napisao je i režirao dramu „Kaskader“ koja je izvođena u Beogradskom dramskom pozorištu. Osnivač je pozorišne scene „Moderna garaža“ u kojoj su igrane predstave “Legion d’ honeur“, “Grand prix“, “Le fleurs du mal“, po komadima koje potpisuje kao autor. Interesovanje za Nušića manifestovalo se i u Petkovićevom dramskom stvaralaštvu. U njegovoj drami “Le fleurs du mal“ (Cvetovi zla) jedan od likova je upravo Nušić, mladi pisac tek pušten iz apsane. „O tempora! O mores!“ je komad o čuvenoj glumici Žanki Stokić, koji je koncentrisan na period njenog života nakon oduzmanja građanske časti.  Opus Bratislava Petkovića uklјučuje i dramu „Mitrovdan“.

 U periodu od 2012. do 2013. Bratislav Petković bio je ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije.

 Opraštamo se od dragocenog saradnika čiji će duh nastaviti da živi sa „Nušićevim danima“.

Autor fotografije: mediaportal.vojvodina.gov.rs – http://www.mediaportal.vojvodina.gov.rs/v/Foto/19112012+-+Grujic+-+Sastanak+sa+ministrom+kulture/IMG_3233.JPG.html, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24542611

Skorašnji članci

error: Content is protected !!