„Magija u Viminacijumu“ – predavanje arheologa dr Ilije Dankovića

SMEDEREVO, 4. oktobar 2023 – Arheolog dr Ilija Danković, naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu, održaće ove srede, u okviru naučno-obrazovnog programa smederevskog Centra za kulturu, predavanje „Magija u Viminacijumu“.

U najavi programa predavač kaže: „Otkad postoji lјudski rod, postoji i bespomoćnost naše vrste pred različitim prirodnim fenomenima, kao i pred nemilosrdnim tokom vremena koji nepogrešivo donosi smrt. Stoga je izmišlјena magija, koja je često bila, kao i danas, jedina uteha za očajne lјude u nevolјi.

Rimski svet nije bio izuzetak u ovom pogledu, uprkos zvanične zabrane magijskih aktivnosti, tako da su arheološki lokaliteti na teritoriji Carstva iznedrili obilјe predmeta, slika i tekstova čija je uloga bila da zaštite, izleče ili donesu neku apstraktnu korist lјudima koji su ih nosili i čuvali.

Brojni su nalazi koji pokazuju da su i stanovnici antičkog Viminacijuma posezali za magijom u teškim i neizvesnim trenucima. Predavanje Magija u Viminacijumu zamišlјeno je kao pregled svih tragova magijske prakse u nekadašnjoj prestonici rimske provincije Gornje Mezije.“

Oblasti naučnog interesovanja i istraživanja dr Ilije Dankovića su rimsko-provincijska arheologija, proučavanje svih aspekata vezanih za identitet i položaj žena u antici, reflektovanih kroz materijalnu kulturu, što je tema koju obrađuje u okviru svoje doktorske teze. limes, organizacija suburbanih zona antičkih gradova, antičke komunikacije, magija u rimskom svetu/Viminacijumu. Učestvovao je na iskopavanjima na lokacijama Detelinara i Stari Vinogradi (Čurug) kao i na iskopavanjima od izuzetnog značaja za arheologiju u Viminacijumu. Bio je angažovan na projektima Viminacijum, rimski grad i legijski vojni logor – istraživanje materijalne i duhovne kulture, stanovništva, primenom najsavremenijih tehnologija dalјinske detekcije, geofizike, GIS-a, digitalizacije i 3D vizualizacije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Arheološki institut, a rukovodi projektom Virtuelni limes – digitalizacija lokaliteta na prostoru rimskog limesa u cilјu nominacije i prezentacije budućeg UNESCO-vog svetskog kulturnog dobra – Podvodna snimanja, Ministarstvo kulture i informisanja, Arheološki institut. Autor je radova objavlјivanih u naučnim časopisima i zbornicima i učestvovao je na međunarodnim naučnim skupovima održanim u Srbiji, Hrvatskoj, Italiji, Rumuniji, Nemačkoj, Sloveniji, Bugarskoj.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je slobodan.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!