Jovica Tišma dobitnik nagrade „Neven“ za knjigu „Bio jednom jedan strah“

SMEDEREVO,  23. septembar 2023 – Organizacija „Prijatelji dece Srbije“ svake godine dodeljuje nagradu „Neven“, jednu od najprestižnijih u sferi književnost za decu kod nas. Ovogodišnji dobitnik nagrade „Neven“ za beletristiku je Jovica Tišma za „Bio jednom jedan strah“.

To je u 2023. već treća nagrada Tišmi za ovu knjigu, u proleće je postao prvi laureat novoustanovljene nagrade koja nosi ime Aleksandra Vuča, a potom je nagrađen i na 26. Književnim susretima Gordana Brajović, našavši se tako u probranom društvu prethodnih dobitnika, Ljubivoja Ršumovića, Pera Zupca, Dragoslava Andrića, Dragana Lukića, Mire Alečković, Duška Trifunovića, Dobrice Erića i mnogih drugih koji su ostavili trag u našoj književnosti.

U obrazloženju žirija za dodelu nagrade „Neven“, koje je objavljeno protekle nedelje, između ostalog stoji: „Zbirka kratkih priča ’Bio jednom jedan strah’ sa podnaslovom ’Šašave priče za nestrpljivu decu’ Jovice Tišme reafirmiše nasleđe Duška Radovića. Priče su zasnovane na humoru, izneveravanju čitalačkih očekivanja, nekom (paradoksalnom) obrtu, kao i oneobičenom perspektivom. Izmicanjem unapred poznate, uobičajene pozicije, Tišma je oživeo, dao glas mnogim stvarima, pojavama, predmetima, te su, viđene na taj način, ove priče zasigurno ’šašave’.“

– I prošli put sam rekao da nisam navikao na nagrade, ali ovo je, izgleda, ispala dobra knjiga. „Neven“ je jedna od najstarijih naših nagrada i stvarno je čast naći se na spisku onih koju su je dobijali. To su neka od najznačajnijih imena naše književnosti, ne samo Srbije nego i Jugoslavije, iz koje sam i ja naravno, potekao. Ovo je priznanje da nešto što sam radio do sada ipak vredi – skromno kaže Tišma.

I da nije dobio ovu i ove druge nagrade, kaže, to ništa ne bi promenilo u njegovom odnosu prema pisanju. Jer, od 4. decembra, objašnjava, i zvanično će biti u penziji.

– Po sili zakona moram u penziju, mada s obzirom na posao kojim se bavim neće se mnogo promeniti. Neko bi mogao da kaže da i sada radim kao da sam u penziji, ustanem ujutro i već sam na poslu. Ako hoću da budem, ako neću mogu da sednem za kompjuter da se igram, da čitam ili radim šta mi je već volja – najavljuje odlazak u penziju, pola u šali pola u zbilji, kao jedan od važnijih događaja u životu.

A da mu se neće mnogo toga promeniti u životu dokaz je i što je u pripremi izdavanje nove knjige, „Cile zaljubljeno pile“, očekuju da se pojavi u knjižarama do Nove godine. Uporedo radi i na „bočnim“ poslovima, na novom albumu sa Bodom Ninkovićem i grupom, a tu je i Pozorište „Dečja zemlja“ koje nastavlja da deluje …

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!