Šta donosi smanjenje naknade za ispuštanje otpadnih voda

Izvor: novaekonomija.rs, 14. septembar 2023 – Vlada Srbije planira da smanji naknadu koja se plaća za ispuštanje neprečišćenih, otpadnih voda sa 25 na 0,025 dinara po kubiku te vode. Stručnjaci smatraju da ta namera nije u interesu zdravlja građana Srbije, reke i potoci ostaće zagađeni, a oni koji tu naknadu nisu ni do sada plaćali, biće bogatiji.

To je još jedno u nizu razaranje sistemskih pravila i zakona u oblasti zaštite naših voda koje su već definitivno toliko ugrožene i toliko napadnute, ocenjuje za Novu ekonomiju hidrogeolog i član Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) Branislav Božović Denis.

„To je i dalje ušteda, nabacivanje, ne samo subvencija za dolazak stranih investitora, nego nabacivanje novca već obogaćenim ljudima koji to nisu ni plaćali, kao što mnogi ne plaćaju ni ogromni porez, a narod i dalje jure po ulicama da plati najminimalniji porez i oduzimaju im imanja, tako i ovde, već ne plaćaju, a onda im smanjuju još više, ne moraju da se plaše, ako plaćaju onda će plaćati 1.000 puta manje“, kaže Božović.

„Ako ikad dođe Evropska unija ili kombinacija državnog uređivanja u oblasti ekologije i ekonomije, ono što je u normalnim zemljama normalno u oblasti vode, mi ćemo toga morati da se prihvatimo“, dodaje Božović.

Ipak, kako naglašava, tada će biti kasno jer će oni koji su bogati već moći da prihvate određene sisteme za koje se pripremaju, a zagađene vode se ispuštaju već decenijama.

„Ne zna se promena hemije, promena svega i kako će se onda te vode prečišćavati, nikako, u ekologiji ne postoji razblaživanje, to su samo priče i laži. U ekologiji ne postoji razblaživanje otrova i materija koje ugrožavaju i uništavaju vode„, objašnjava Božović.

Prema njegovim rečima, nije tačno da velike vode poput reka Dunava i Save mogu da prime veliko zagađenje.

„To nije tačno, to se taloži u sedimentu, to ulazi u životinje, ekosistem. Pre 40 godina kada je puklo jalovište u Majdanpeku, mi smo radili ispitivanja nakon nekoliko godina (od tog incidenta) i onog vodenog i onog zemaljskog (životinja u vodi i onih koje žive pored vode). Mi smo u želucu žaba, riba, krtica tačno utvrđivali kada je došlo do zagađenja, to uđe u genetički kod, svi su bolesni i onda se deca igraju sa tim i jedu to“, kaže Božović.

Kako napominje, u vezi sa ispuštanjem zagađenih voda zagađena voda neće samo „protrčati“ rekom.

„Kome će da protrči, kod komšije? To je primitivizam, to nije neznanje, to je drskost i nasilje prema drugim ljudima i narodima koji oko nas žive. Drugi imaju za otpadne vode, a mi nemamo, a imamo za stadion, a nemamo za prečišćavanje otpadnih voda“, ocenjuje sagovornik Nove ekonomije.

Božović smatra i da će oni koji vode državu čak i one male pare koje dobiju od naknade za otpadne vode, umesto u njihovo prečišćavanje, zapravo usmeriti u neke druge projekte.

„Nečovečno je ljude ubeđivati da to ne mogu da plaćaju, niko ne razmišlja o tome šta narod jede, u kakvim rekama i potocima se kupaju njihova deca, životinjama koje žive u dvorištima i rekama. Posle se čudimo zašto su se ljudi porazboljevali i nema lečenja za te opasne bolesti koje nastupaju, od raznoraznih, sasvim novih hemijskih, zatim novih hemijskih, bioloških sadržaja, hormonskih i svega toga“, kaže Božović.

Prema ranije prikupljenim podacima, Srbiji treba do 300 novih postrojenja za otpadne vode, a prečišćava se samo četvrtina otpadnih voda.

Foto/ilustracije: pixabay.com

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!