Smederevo dobilo svoju prvu kišnu baštu u okviru projekta „Niklo kao ja“

SMEDEREVO, 14. septembar 2023 – Smederevo je postalo peti grad u Srbiji koji je dobio svoju kišnu baštu – urbanu zelenu površinu koja će doprineti smanjenju posledica obilnih kiša, poplava i pojava klizišta u urbanim sredinama. Ova bašta je deo projekta „Niklo kao ja“, čiji je cilj da ponudi direktan odgovor na već nastale negativne posledice klimatskih promena, a koji kompanija A1 Srbija sprovodi uz podršku evropske organizacije Propulsion i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Kišna bašta u Smederevu posađena je kod Turističke organizacije od strane tima profesionalnih baštovana uz podršku građana, a u proteklom periodu Smederevci su imali priliku da učestvuju na specijalnoj, otvorenoj radionici, na kojoj su mogli detaljnije da se upoznaju sa konceptom kišnih bašti.

Ovo je jednostavan sistem – sadnja u konusnim lejama u zemlji, odnosno udubljenje u zemlji čija je funkcija da primi određenu količinu vode tokom jačih padavina, a da zadrži vlagu što duže tokom sušnih perioda. Ove sadne jame su opremljene otpornim biljkama i malčem.

Kišna bašta u Smederevu će, zajedno sa preostalih devet kišnih bašti iz Srbije, biti prikazana na sajtu www.svetkakavzelis.rs, na kom će odvijati i glasanje za najlepšu, ali ono što je još važnije je to da će 10 gradova u Srbiji dobiti svoje prve kišne bašte. Podršku u kreiranju bašti pružiće i zaštitna lica projekta, glumica Miona Marković i putopisac i TV autor Andrej Maričić.

Foto: Danijel Rakić

Skorašnji članci

error: Content is protected !!