Smotra arheološkog filma u kovinskoj Biblioteci„Vuk Karadžić“

KOVIN, 6. septembar 2023 – Biblioteka „Vuk Karadžić“ Kovin u saradnji sa Narodnim muzejom organizuje i ove godine Smotru arheološkog filma. Projekcije su od srede 6. do petka 8. septembra, svake večeri od 20 časova  u dvorištu biblioteke.

Na 23. Međunarodnoj smotri biće prikazano šest srpskih dokumentarnih filmova:

Sreda 6. 9.

Srednjovekovna moda

Autor: Svetlana Ilić

Srbija 2022.

Trajanje 38′

Publika će imati priliku da se upozna sa odevanjem i kostimom u srednjovekovnoj Srbiji, u periodu od 11. do 16. veka. Povod za emisiju je  objavljena monografija „Srpska srednjovekovna vladarska i vlasteoska odeća“ istoričara umetnosti dr Bojana Popovića koju je objavio Muzej Srpske pravoslavne crkve u Beogradu. Ovo je svojevrsna saga o srpskoj srednjovekovnoj modi ovekovečenoj na zidovima drevnih srpskih crkava i manastira.

Toplica u srednjem veku

Autor: Svetlana Ilić

Srbija 2022.

Trajanje 29′

Ovaj film prikazuje zadužbine koje je Stefan Nemanja izgradio u Toplici. Reč je o manastiru Svetog Nikole podignutom na brežuljku iznad ušća Banjske u Toplicu i manastiru Svete Bogorodice koji je izgradio iznad ušća Kosanice u Toplicu. Pored ova dva manastira, biće predstavljena i tri utvrđenja Marinu kulu, Brankovu kulu i Ivan kulu čije ostatke i danas vidimo duž magistralnog puta Kuršumlija-Merdare.

Četvrtak 7. 9.

Novo Brdo: Grad srebrni i uistinu zlatni

Autor: Svetlana Ilić

Srbija 2018.

Trajanje 38′

Dokumentarac je posvećen Novom Brdu, jednom od najznačajnijih i najvećih gradova srednjovekovne Srbije, s ciljem očuvanja i predstavljanja srpske kulturne baštine na

Kad su kamile šetale Balkanom

Režija: Fondacija Neozoik

Srbija 2022.

Trajanje 13′

Gde su sve u Srbiji arheolozi pronalazili kosti kamila? Koliko kamila su imali Stefan Prvovenčani i kralj Milutin i gde su ih čuvali? Šta su ruski vojnici poklonili beogradskom zoo vrtu nakon oslobađanja Beograda? Kako arheolozi znaju da li su u pitanju kosti jednogrbih ili dvogrbih kamila i odakle je dolazila roba? Koliko kamila je pronađeno na Viminacijumu, a koliko na Caričinom gradu? Odgovore na ova i slična pitanja pronađite u novoj epizodi Arheološkog Žurnala!

Petak 8. 9.

Antička žena na Balkanu

Režija: Bojan Vorkapić

Srbija 2023.

Trajanje 48′

U dokumentarno-igranoj emisiji koja je  snimana u Arheološkom parku Viminacijum, traga se za odgovorima ko su bile žene koje su živele na ovim prostorima, u doba antike? Kako su se zvale? Čime su se bavile? Kako su izgledale i da li su pratile modu? Koliko su bile obrazovane? Cilj emisije je da osvetli pojedine segmente iz života žena koje su živele na našim prostorima u periodu od 1. do 6. veka, stvarajući sliku o njihovom statusu i ulozi koje su imale u porodici i društvu, kao žene carice, matrone, sluškinje, boginje, kao i na osnovu njihovih portreta koje vidimo na mozaicima, freskama, skulpturama, novcu i nakitu.

Video igre i arheologija

Režija: Fondacija Neozoik

Srbija 2023.

Trajanje 7′

U slučaju lošeg vremena, smotra će biti održana u potkrovlju Biblioteke.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!