Ambasador na otvaranju izložbe „Meksiko u istorijskoj štampi Srbije“

SMEDEREVO, 4. septembar 2023 – Muzej u Smederevu i Ambasada Meksika u Srbiji priredili su izložbu „Meksiko u istorijskoj štampi Srbije“, koja je od danas pred posetiocima u prvoj muzejskoj sali, kao i promociju istoimenog digitalnog portala.

Svečanosti su prisustvovali Nјegova Ekselencija Ambasador Meksika u Srbiji Karlos Izauro Feliks Korona, gradonačelnik Smedereva Jovan Beč, zamenik predsednice Skupštine Grada Smedereva Branče Stojanović, članica Gradskog veća resorno zadužena za kulturu, turizam i informisanje Maja Ćirković i brojni posetioci Muzeja.

Pre početka izložbe ambasador Karlos Izauro Feliks Korona i gradonačelnik Jovan Beč imali su radni sastanak, gde je tema bila jačanje privredno-turističke saradnje između gradova Meksika i Smedereva, koji poseduju brojne sličnosti u oblasti turizma, polјoprivrede i kulture.

Meksiko i Srbija oduvek su delile osnovne vrednosti slobode, nacionalnog integriteta i ravnopravnosti među narodima i državama. U čast 75 godina neprekidnih diplomatskih odnosa između Mekiska i Srbije dve prijatelјske zemlјe u 2021. godini zajedno obeležavaju godišnjicu diplomatskih veza formalizovanih 24. maja 1946. Portal ,,Meksiko u istorijskoj štampi Srbije“ sadrži vredne materijale koji svedoče o načinu na koji je štampa u Srbiji u kontinuitetu i pre uspostavlјanja diplomatskih odnosa Srbije i Meksika iskazivala interesovanje za događaje u Meksiku i pratila sve važne razvojne puteve ove, geografski udalјene, ali očigledno po svim drugim kriterijumima Srbiji bliske zemlјe.

– Naši narodi, dele brojne sličnosti, a iznad svega posvećenost tradiciji, srdačno gostoprimstvo, što nas čini dobrim i vrednim domaćinima. Građani Srbije u Meksiku prepoznaju istinskog i pre svega velikog prijatelјa. Meksiko ne dovodi u pitanje nepovredivost suvereniteta i teritorijalne celevitosti Srbije, pružajući nam doslednu podršku, što građani Srbije prepoznaju i izuzetno cene. Ova izložba danas, u Muzeju u Smederevu, pored toga što je jedinstvena sama po sebi, za šta smo zahvalni predstavnicima ove kulturno-istorijske institucije, pokazuje i vezu između Srbije i Meksika koja datira još od davne 1844. godine. Još jednom želim da se zahvalim ambasadi Meksika, pre svega ambasadoru Karlosu Korona na današnjem dolasku u naš grad, kao i predstavnicima Muzeja u Smederevu, direktorki Tatjani Gačpar na gostoprimstvu i organizaciji ove izložbe – istakao je gradonačelnik Beč u svom obraćanju prisutnima.

Ambasador Karlos Feliks Korona se takođe zahvalio na gostoprimstvu i istakao značaj dobrih odnosa na svim nivoima između Meksika i Srbije i naglasio važnost da se ti odnosi u budućnosti i jačaju, kroz razne vidove saradnje između naša dva naroda.

Direktorka Muzeja u Smederevu se zahvalila predstavnicima Ambasade Meksika u Srbiji na učešću u izložbi, kao i drugima koji su dali svoj doprinos u organizaciji događaja.

Nakon svečanog dela izložbe, ambasador Feliks Korona imao je prilike da se upozna sa istorijskim detalјima Smedereva, kao i o značaju vinogradarstva i vinarstva za naš grad.

Informacija i foto Kabinet gradonačelnika Smedereva

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!