Prvih 90 godina Pozorišta „Masuka“: Odigrali više od 250 premijera

VELIKA PLANA, 19. januar 2019 – Pozorište „Masuka“ u Velikoj Plani danas je navršilo 90 godina postojanja, po čemu je jedno od najstarijih amaterskih pozorišta u Srbiji, ali i regionu.

Povodom značajnog jubileja sinoć je u Centru za kulturu „Masuka“ održana svečana akademija, nakon koje su članovi pozorišta odigrali predstavu „Vila Sašino“, koja govori o tragičnoj lјubavi i sudbini kralјa Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin.

Moguće je da pozorište ima i koju godinu više, ali je za rođendan uzeto Bogojavlјenje 1929. godine, zato što najstariji sačuvani pisani dokument koji pominje pozorište u Velikoj Plani nosi datum 19. januar te godine. To je pozivnica kojom pozorišno društvo „Velimir Masuka“ poziva građane Velike Plane na bogojavlјensku zabavu u kafani braće Milojević.

Sudeći po istom dokumentu, te daleke večeri izvedena su dva pozorišna komada: „Na samrtnim mukama“ i „Mića iz vojske“. Od tada do danas reditelјi i glumci velike i omladinske scene ovog pozorišta pripremili su i odigrali najmanje 216 predstava. Za malu scenu ne postoje precizni podaci, ali je izvesno da ih je bilo više od 50.

Iako se njegov celokupni rad zasniva na amaterizmu i dobrovolјnosti, pozorište iz Velike Plane spada među poznatija pozorišta u zemlјi. Osim dobrih predstava tome je svakako doprinela i činjenica da je ono organizator prestižnih „Masukinih pozorišnih dana“, koji se održavaju već 41 godinu.

Daskama koje život znače u Velikoj Plani prodefilovalo je više desetina glumačkih imena, a najdublјi trag ostavili su Vladimir Tasić, Vladimir Đurić Ćale, Lepa Stepanović i Srbolјub Milošević, poznatiji kao Srba Midžin. Glumci ovog pozorišta osvojili su i tri „Zlatne maske“, najveće priznanje za glumce amatere na prostoru nekadašnje Jugoslavije. To su Dušan Janićijević za glavnu mušku ulogu, Jelena Stojadinović za epizodnu ulogu i Živoslava Nena Bajić, koja je 2013. na festivalu u Trebinju dobila priznanje za najbolјu glavnu žensku ulogu.

„Masuka“ je u široj javnosti prepoznatlјiva i po dva svoja glumca koja su igrala vođu Prvog srpskog ustanka Karađorđa Petrovića. Prvo je tu ulogu, više od 300 puta, odigrao Jovan Jova Ilić, a onda je mesto „ustupio“ svom sestriću Ivanu Vučkoviću. Osim Vučkovića, uspešni profesionalni glumci su postali i Anita Stojadinović, Olivera Bacić i Đorđe Živadinović.

Od „Masukinih“ reditelјa, nacionalne domete ostvarili su Anđelka Nikolić, dobitnica Sterijine nagrade za režiju predstave „Radnici umiru pevajući“ i Miodrag Maga Milanović.

Ipak,  najveće zasluge za postojanje i opstajanje pozorišta „Masuka“ pripadaju Vitomiru Viti Stefanoviću.

-Pedesetih godina prošlog veka došao je u naš grad i naše pozorište. I sledećih pet decenija u njemu vodio glavnu reč. Za to vreme režirao je 120 predstava. U „Masuki“ 90 i još 30 u drugim pozorištima, od Jagodine do Hvara u Hrvatskoj – kaže Ana Simović, organizator scenskih programa u planjanskom Centru za kulturu.

Pomirili Karađorđeviće i Obrenoviće

Poslednje dve godine rada pozorište „Masuka“ obeležilo je sa dve nove predstave na velikoj sceni: „Via dolores“, o tragičnoj sudbini princa Đorđa Karađorđevića i „Vila Sašino“, o još tragičnijoj sudbini dinastije Obrenović. U tim predstavama, koje je režirao Miloš Jagodić, igraju Marko Bogdanović, Vojislav Veličković, Tamara Branković, Milan Nikolić, Stevan Jovanović, Živoslava Nena Bajić, Zoran Mitić, Siniša Pavlović, Stefan Branković, Goran Milanović i Zlatko Ilić.

  • Hteli smo da i na ovaj način, svojim programom, pomirimo dve najveće moderne srpske dinastije, obe na svoj način zaslužne i fatalne po naš narod – kaže Predrag Georgijev, direktor Centra za kulturu, u čijem sastavu deluje i planjansko pozorište.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!