U ponoć počinje prijavljivanje za 10.000 dinara pomoći za decu do 16 godina

19. avgust 2023 – Prijava majki za jednokratnu pomoć države od po 10.000 dinara za svako dete do 16 godina počinje 20. avgusta u ponoć, u noći subota na nedelju. Prijavljivanje se obavlja elektronski na portalu Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs.

Prijavljivanje će biti moguće do 20. septembra 2023. godine, a ubrzo po isteku tog roka će biti realizovana i isplata, koja je planirano da počne od 25. septembra, najavilo je Ministarstvo finansija.

Podnosilac prijave, odnosno majka, unosi broj lične karte i svoj matični broj, kao i naziv banke u kojoj želi da joj bude uplaćen novac. Kako bi prijava bila što jednostavnija, majke ne moraju da unose matične brojeve dece, da ne bi slučajno došlo do greške prilikom unosa podataka. Sistem, na osnovu matičnog broja majke, automatski vuče matične brojeve dece, iz nadležnih registara, objašnjavaju iz ministarstva.

Ovu pomoć moguće je dobiti za svako dete koje je državljanin Republike Srbije, a koje je rođeno 21. novembra 2006. godine ili nakon tog datuma. To znači da su obuhvaćena i deca koja sada imaju 16 godina, a koja prošle godine nisu ispunjavala uslove za pomoć mladima od 16 do 29 godina, jer su imala manje od 16 godina.

Pravo na uplatu novčane pomoći u iznosu od 10.000 dinara ima majka deteta, a izuzetno otac, staratelj ili hranitelj pod uslovima propisanim odgovarajućim zakonskim rešenjem, koje je stupilo na snagu 1. avgusta.

Od prijavljivanja su izuzeti hranitelji deteta za koje se isplaćuje novčana pomoć i primaoci novčane socijalne pomoći, što znači da će njima novčana pomoć biti uplaćena automatski, bez podnošenja prijave.

Inače, očekujemo da će za ovu meru podrške biti potrebno oko 11,9 milijardi dinara, odnosno oko 100 miliona evra (ukupno oko 1.190.000 dece).

Foto/ilustracija: podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!