Noćas možete da posmatrate meteorsku kišu, stiže oblak iz svemira

12. avgust 2023 – U noći između subote i nedelje, 12. i 13. avgusta, širom planete astronomi i ostali zvezdoznalci, ali i običan svet biće u prilici da pogledaju još jednu meteorsku kišu. Svuda u svetu pa i kod nas, na nebu iznad Srbije.

Meteori na nebu mogu da se uoče tokom cele godine, ali postoje određeni datumi kada se pojavi više njih, a to je ovaj, noćas.

Meteorske kiše su pojava koja se dešava svake godine u približno vreme, a pa je stoga moguće predvideti kada će se pojaviti i kog dana mogu da se vidi roj meteora na nebu. Tokom leta to su Delta akvaridi i Perseidi. Kod prvih je vrhunac bio u noći između 30. i 31. jula, a kod drugih stiže u noći između 12. i 13. avgusta.

Astronomi ove druge nazivaju Perseidima, a  ime su dobili po sazvežđu Persej, iz čijeg pravca  dolaze meteoriti, a u narodu je za ovu pojava poznat i naziv „suze svetog Lavrentija“.

Prošle godine meteorska kiša bila je „ugrožena“ jakom mesečinom koja je čitavu pojavu učinila slabije vidljivom, ali sada, ove godine između 12. i 13. avgusta, osvetljenost neba od strane Meseca biće samo oko 10 posto, što znači da bi kiša meteora trebalo dobro da se vidi.

Ilustracija: Wikimedia Commons

Skorašnji članci

error: Content is protected !!