Smederevska tvrđava: U toku je veliko spremanje Malog grada (foto)

SMEDEREVO, 3. avgust 2023 – Ko je ovih dana prošetao Smederevskom tvrđavom mogao je da vidi ogroman bager koji čisti kanal ispred Malog grada, alpiniste „Čelika“ kako sa zidina drevnog zdanja uklanjaju divlje rastinje, baš kao i zaposlene u JP Smederevska tvrđava kako užurbano pripremaju novi montažni objekat Turističkog informativnog centra, da ga što pre stave u funkciju. Rečju, u toku je veliko spremanje Malog grada uoči kulturnih manifestacija koje na tom mestu počinju za nedelju dana.

– U ovoj meri se nikada niko nije bavio time. Muljnim pumpama velikog kapaciteta i bagerima čisti se kanal, radi se i mašinski ali i ručno. Planirano je, kada se to završi, instaliranje aerotara, koji će stalno obogaćivati vodu kiseonikom, kako ne bi dolazilo do stvaranja algi, ali i da na taj način omogućimo ponovo da tu bude ribe. Alpinisti čiste spoljni i unutrašnji deo zidina u Malom gradu, vremenom se tu zapatilo mnogo divljeg rastinja. Očekujemo da uskoro stigne i nameštaj i da Turistički informativni centar proradi – objašnjava Mladen Savić, direktor JP Smederevska tvrđava, šta se to događa ovih dana.

U Malom gradu, podsetimo, od 10. do 13. avgusta je festival Tvrđava muzike, a 22 avgusta počinj i Dunav film fest, čije će se projekcije takođe tu odvijati.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!