Inicijativa za izgradnju novog mosta na Dunavu između Srbije i Rumunije

1. avgust 2023 – Predsednici sedam pograničnih opština juče su u Golupcu potpisali inicijativu, koju će proslediti nadležnim ministarstvima, za izgradnju mosta na Dunavu. Most bi trebalo da premosti 370 metara Dunava i bio bi jedini od Smedereva do Kladova. Stanovnici ovog dela Srbije, naime, udaljeni samo nekoliko stotina metara od Rumunije preko Dunava, da bi stigli do Nove Moldave, recimo, sada treba da pređu najmanje 200 kilometara.

Novi most, smatraju potpisnici inicijative, ubrzao bi razvoj Braničevskog, Borskog i Podunavskog okruga i povezao oko milion ljudi sa obe strane Dunava.

Ideju za most između Golupca i Koroninija aktuelizovala je izgradnja brze saobraćajnice ka istočnoj Srbiji, a predstavnici rumunskih opština kažu da im je Beograd od Bukurešta bliži čak pet puta.

„Ovaj most ponovo mogao da oživi našu luku koja je bila najveća industrijska luka na ovim prostorima, ali i da pojeftini transport naše robe drumskom putem i poveća promet roba sa Srbijom. Dakle perspektiva je veoma široka“, kazao Jan Kiselica, predsednik rumunske opštine Nova Moldava, a preneo RTS.

Foto/ilustracija: pixabay.com

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!