RGZ: U Smederevu od početka godine prodato 106 stambenih jedinica

29. jul 2023 – Republički geodetski zavod objavio je juče izveštaj o prometu nepokretnosti u Srbiji u drugom kvartalu ove godine. Osim šokantnih podataka za Beograd, gde su samo u tom periodu prodate 7.854 nepokretnosti, uključujući najskuplji stan, koji je plaćen više od dva miliona ili kuća skoro pa pet miliona evra, zanimalo nas je kakvo je tržište nekretnina u Smederevu, Smederevskoj Palanci i Velikoj Plani.

Od početka godine, u oba kvartala, u Smederevu su, po podacima RGZ, prodate 122 nekretnine, a kao i u većini gradova, dominiraju stambene jedinice – njih je 106.

U istom periodu u Smederevskoj Palanci je vlasnike promenilo ukupno 88 nepokretnosti, od toga 77 stambenih jedinica.

U Velikoj Plani je promet nepokretnosti, opet po RGZ, bio još manji – prodate su 54 stambene jedinice, odnosno sklopljeno je ugovora i kupoprodaja prijavljena za ukupno 67 nepokretnosti.

U odnosu ne sve beogradske opštine, bez razlike, ovo su smešne brojke, pa se i ne navode cene, uskraćeni smo za ove podatke. Slična je situacija i sa ostalim gradovima u unutrašnjosti s izuzetkom Novog Sada. Znali smo da je Beograd država u državi, ali ovo…

Jer, izveštaj sadrži i zanimljivu činjenicu, da je samo 16 posto nekretnina u drugom kvartalu kupljeno iz sredstava dobijenih kreditom.Ukupna količina novca korišćena za kupovinu nekretnina iznosila je 1.7 milijardi evra, što je za 70 odsto više u odnosu na drugi kvartal 2019. koji se uzima kao reper pre pandemije. Od 1,7 milijardi evra, čak 567,6 miliona evra dolazi sa, kako se kaže u izveštaju RGZ, „delimično regulisanog tržišta“. Pogotovo je to slučaj u Beogradu, gde je za ova tri meseca za nekretnine potrošen 871 milion evra, uglavnom keša, što bi u nekoj drugoj zemlji verovatno pobudilo pažnju poreskih organa, pa možda i Tužilaštva za organizovani kriminal. Ovde, očigledno, nije vredno njihove pažnje kada neko iskešira 9.495 evra za kvadrat na lokaciji Beograda na vodi. Najveća suma izdvojena za jedan stan, ukupne površine 344 m2, jeste 2.011.273 evra, i taj je na Novom Beogradu. Najskuplјa kuća prodata je na Savskom vencu za ne fali mnogo pet miliona ili tačno 4.802.000 evra, a najskuplјe plaćeno parking mesto u Beogradu koštalo je 58.400 evra. Odakle toliki keš, rođaci?

Skorašnji članci

error: Content is protected !!