Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović u Smederevu

SMEDEREVO, 28. jul 2023 – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je danas skladište naftnih derivata u Smederevu gde su u toku radovi na izgradnji novih rezervoara u kojima će se čuvati ovi energenti. U Smederevu se gradi šest novih rezervoara za skladištenje naftnih derivata koji će moći da skladište ukupno blizu 100.000 tona nafte, a investicija iznosi oko četiri milijarde dinara.

Ministarka je posle razgovora sa izvođačima rekla da radovi teku po planu i da su dva rezervoara gotovo u potpunosti izgrađena, a da će na četiri preostali građevinski radovi biti završeni do kraja godine.

– Sada moramo da se fokusiramo na prateću infrastrukturu, izgradnju neophodnih pumpnih stanica i rezervoara za vodu. Za to ćemo obezbediti dodatna sredstva da bismo što pre mogli i te dodatne investicije da završimo, kako bi novi rezervoari što pre ušli u upotrebu i počelo njihovo zapunjavanje – kazala je ministarka.

Obilasku gradilišta rezervoara prethodio je radni sastanak u smederevskoj Gradskoj upravi u kome su, osim nje i gradonačelnika Smedereva Jovana Beča, učestvovali i Dragiša Lazarević, direktor Uprave za energente, Saša Koković, specijalni savetnik ministra i Milan Macura, pomoćnik ministra za energetsku efikasnost, kao i zamenik predsednice Skupštine grada Smedereva Branče Stojanović i članica Gradskog veća Maja Ćirković.

Tema sastanka bilo je stanje sa kotlarnicama u Smederevu, kao i način na koji će resorno ministarstvo da podrži prelazak na ekološki prihvatlјiviji energent gas.

– Upoznali smo ministarku sa nekim važnijim temama kada je u pitanju grad Smederevo, a svakako da je najvažnija stanje sa kotlarnicama. Za kotlarnicu Miloja Đaka završen projekat i u narednom periodu očekujemo da ćemo rešiti problem sa imovinom. Iskoristio bi priliku da zahvalim ministarki Đedović i Ministarstvu za obezbeđena sredstva od petnaest miliona dinara, od čega je Grad odvojio deset miliona dinara, za energetsku efikasnost. U narednih četrdesetak dana završićemo sa izborom izvođača, nakon čega će biti raspisan i konkurs, pa pozivam sve građane da konkurišu – rekao je gradonačelnik Beč u izjavi za medije.

– Bitno nam je da nastavimo sa podsticajem građana da ulažu u mere energetske efikasnosti. Što se tiče rezervoara koje smo obišli, svaka dodatna količina nafte i naftnih derivara koja može da se obezbedi i skladišti u našoj zemlјi i da je imamo u rezervi je dodatna energetska sigurnost za našu zemlјu, za naše građane i privredu – kazala je tom prilikom ministarka Đedović.

Tokom posete, održan je i radni sastanak sa Direkcijom za robne rezerve, NIS-om, predstavnicima Ministarstva rudarstva i energetike i Gradske uprave grada Smedereva.

Informacija i foto: Kabinet gradonačelnika Smedereva

Skorašnji članci

error: Content is protected !!