Taksista iz Preševa pritvoren u Smederevu zbog krijumčarenja migranata

SMEDEREVO, 22. jul 2023 – Na osnovu predloga Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu, prema osumnjičenom S.S. (57) iz Preševa određen je pritvor u trajanju od 30 dana. On je, kako se navodi u saopštenju, dana 20.7.2023. godine za neutvrđeni iznos, upravlјajući taksi vozilom, prevozio četiri lica kroz Srbiju, i to jednog državlјanina Republike Sirije i trojicu državlјanina Iraka. Oko 17 časova zaustavlјen od strane službenika Policijske uprave Smederevo na delu auto-puta u mestu Mali Požarevac, u smeru ka Beogradu, a pošto je taksi vozilo najpre uočeno kod naplatne rampe „Vodanj“ i potom praćeno do pogodnog mesta za zaustavlјanje.

On ih je migrante sačekao ispred prihvatnog centra „Preševo“ i pokušao da ih preveze do Beograda, odakle su oni imali nameru da putovanje nastave dalјe, u potrazi za azilom u nekoj od zemalјa Evropske unije.

Od strane tužilaštva je prema osumnjičenom najpre određeno zadržavanje a potom je predloženo i određivanje pritvora zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo nedozvolјeni prelaz državne granice i krijumčarenje lјudi, kao i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Inače, od decembra meseca 2022. godine za krivično delo nedozvolјeni prelaz državne granice i krijumčarenje lјudi pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Smederevu je vođen, ili je u toku postupak protiv ukupno osmorice osumnjičenih. Od tog broja, u odnosu na dva lica postupak je još uvek u fazi dokaznih radnji, dok je protiv šestorice osumnjičenih podnet optužni akt. U odnosu na trojicu optuženih su donete osuđujuće presude, kojima su oduzeta i putnička motorna vozila koja su služila kao sredstvo izvršenja krivičnih dela, dok u tri slučaja još uvek nije doneta sudska odluka.

Krivično delo nedozvolјeni prelaz državne granice i krijumčarenje lјudi čini i onaj ko u nameri da sebi ili drugom pribavi kakvu korist, omogućava drugom nedozvolјeni prelaz granice Srbije ili nedozvolјeni boravak ili tranzit kroz Srbiju, a za konkretan oblik navedenog krivičnog dela zaprećena je kazna zatvora od jedne do osam godina, navodi se na kraju saopštenja OJT u Smederevu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!