Visoke temperature do kraja dana, a uveče i tokom noći moguće nepogode

19. jul 2023 – Republički hidrometeorološki zavod ovog jutra je izdao dvostruko upozorenje; na visoke temperature u većem delu dana, a potom i na moguće lokalne vremenske nepogode u večernjim i noćnim satima, s obzirom da iz centralne Evrope stiže talas svežijeg vazduha sa kišnim i gradonosnim oblacima, kako možete da vidite i na ovom jutrošnjem satelitskom snimku.

Ove srede najjtoplije će biti na jugu zemlјe, gde će uz pretežno sunčano vreme maksimalne temperature dostizati u većini mesta od 33 do 38°C. U severnim, a delom i u centralnim krajevima će sa čestim prodorima malo svežijeg vazduha iz srednje Evrope temperature biti niže za 4 do 7 stepeni, a uz lokalni razvoj oblačnosti, biće uslova i za plјuskove sa grmlјavinom, ponegde praćene gradom i olujnim vetrom. Najveća verovatnoća za pojavu nepogoda je u danas krajem dana i tokom noći srede na četvrtak, kao i u petak i subotu posle podne i uveče.

U četvrtak će, dakle, biti malo manja vrućina, sunčani periodi sa razvojem oblaka koji mogu uzrokovati ređu pojavu plјuskova. U petak sunčano i vrlo toplo, a u subotu popodne na severu osveženje sa lokalnim plјuskovima. U nedelјu u svim krajevima niža temperatura.

Što se tiče biometeorološke prognoze, visoke maksimalne dnevne temperature vazduha, naravno, neće pogodovati hronično obolelim i osetlјivim osobama. Srčanim bolesnicima se savetuje poseban oprez. Meteoropatske reakcije su moguće u vidu malaksalosti i glavobolјe. Preporučuje se boravak u hladovini ili klimatizovanim prostorijama, naročito u periodu od 11 do 17 časova, kao i primena adekvatnih mera zaštite od UV zračenja.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!