U toku poljoprivredni radovi, neophodan oprez – traktori na putu

8. jul 2023 – Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja u Srbiji godišnje se beleži oko 500 nesreća u kojima je jedan od učesnika traktor. Prosečno godišnje u tim nesrećama 34 lica smrtno stradaju. U dane kada su intenzivni poljoprivredni radovi traktora je na putevima više, pa je u susretu sa njima dodatni oprez neophodan, objavio je RTS.

U više od polovine slučajeva kada strada ili se povredi traktorista, razlog je što traktor nije imao kabinu ili zaštitni ram. Procenjuje se da je takvih traktora oko 100 000.

U 41 posto slučajeva uzrok nesreće sa učešćem traktora je neprilagođena brzina, a u 30 odsto neispravna svetla ili pokazivači pravca.

U saobraćajnim nezgodama u poslednjih 25 godina u Srbiji je 1.637 osoba poginulo u saobraćajnim nezgodama sa učešćem traktora, od čega njih 1.198 kao vozač ili putnik na ovom vozilu, pokazuju podaci Agencije za bezbednost saobraćaja.

Ono što posebno zabrinjava je činjenica da, od ukupnog broja poginulih u saobraćajnim nezgodama sa učešćem traktora su 67 maloletnika. Istovremeno, svaka deseta osoba starija od 65 godina koja je poginula u saobraćajnoj nezgodi, nastradala je u udesu sa učešćem traktora. Statistički, dakle, na svakih šest dana jedna osoba izgubi život u saobraćajnim nezgodama  u kojima je  traktor bio  jedan od učesnika.

Foto/ilustracija: podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!