Održan drugi protestni skup i šetnja „Smederevo protiv nasilja“

SMEDEREVO, 1. jul 2023 – Smederevci su se ove subote po drugi put okupili pod sloganom „Smederevo protiv nasilja“. Inicijalni skup je bio na Trgu kod duda, a šetnja centrom grada je završena ispred stare luke, na pruzi, koja je simbolično blokirana.

Prvi govornik na Trgu kod duda bila je Jelena Ugrinić, prosvetna radnica i umetnica, po oba osnova, na žalost, može da se nađe među onima koji su, na ovaj ili onaj način, izloženi nasilju.

– Moja profesija zahteva ne samo da decu naučim kako da savladaju lekcije, u mom slučaju kako da sviraju određene kompozicije. Moje je i da ih naučim moralnim vrednostima, kako da postanu dobri ljudi. Plašim se da je moja borba bila uzaludna, jer ovde ne vaspitavaju decu roditelji i prosvetni radnici. Primat u vaspitanju su preuzeli rijaliti programi, kriminalci, navijačke grupe i žene sumnjivog morala. Okupili smo se danas ovde da svi zajedno kažemo dosta, stop nasilju, da sačuvamo ono što nam je najdragocenije, a to su naša deca – rekla je, između ostalog, Jelena Ugrinić.

Simpatije, pa i aplauze, pobrao je sledeći za mikrofonom, maturant smederevske Tehničke škole Nikola Čaluković.

– Mi mladi smo budućnost ove zemlje. Kad tad će ova izmaltretirana i stresirana deca da odrastu, a tada nećemo imati ni psihologe, ni naučnike, ni novinare… Imaćemo samo umorne zombije, koji kada se vrate sa posla neće želeti da rade ništa drugo nego da gledaju Pink, kako se deru jedni na druge i maltretiraju jedni druge. Ja želim da živim u Srbiji,, ali ne želim takvu budućnost. Srbija bez nasilja postoji i vrlo je izvodljiva, ali moramo da se borimo za nju i borićemo se – poentirao je na kraju svog obraćanja prisutnima Nikola.

Treba reći da su, za razliku od prvog skupa, prošlog četvrtka, koji je organizovala „Akcija za Smederevo“, sada to na sebe preuzele lokalne ispostave opozicionih političkih partija. Da li je to, kako i koliko uticalo na broj okupljenih ne može sa sigurnošću niko da tvrdi, ali je činjenica da se o tome da će biti protest (i) u Smederevu više govorilo u Beogradu nego ovde. Tako je i moglo da se desi da u prestoničkim medijima bude najavljeno kako će Smederevci da „blokiraju međunarodnu prugu“. Smederevci bi možda voleli da imaju međunarodnu prugu, ali na žalost to ne biva.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!