Poplave, bujice i plavljenje ulica zabeleženi u vise od 80 opština u Srbiji

klima101.rs, 26. Jun 2023 – Proglašenje vanredne situacije u 56 gradova i opština, urušavanje mostova, oštećenje puteva, evakuacija nekoliko stotina ljudi, oštećenje javne imovine i kuća, potop na njivama – ovo su samo neke od posledica padavina koje su pogodile našu zemlju i izazvale poplave u proteklim nedeljama.

S obzirom na to da maj i jun kod nas važe za najkišnije mesece u godini, kiše su očekivana pojava, ali veoma zabrinjavaju njihova rasprostranjenost i intenzitet, kao i poremećaji koje su izazvale u svakodnevici stanovnika.

Od 17. maja do 17. juna Institut za meteorologiju u Beogradu zabeležio je poplave, bujice i plavljenje ulica u ukupno 82 opštine širom Srbije. To je skoro polovina njihovog ukupnog broja bez opština na Kosovu i Metohiji.

Kako pokazuje mapa Instituta, borba sa vodenim stihijama vodi se u gotovo čitavoj zemlji, ali pre svega u zapadnim, centralnim i istočnim krajevima.

U 56 gradova i opština Vlada je proglasila i stanje elementarne nepogode koja se zakonski  definiše kao događaj uzrokovan dejstvom prirodnih sila ili ljudskom aktivnošću, koji prekida normalno odvijanje života u meri koja prevazilazi redovnu sposobnost pojedinca i lokalne zajednice da se oporave bez pomoći države. U te svrhe, nadležni organi evidentiraće štetu i izraditi plan sanacije.

Uprkos tome što izrada studija atribucije, kojima se meri uloga klimatskih promena u određenim vremenskim ekstremima, može da potraje mesecima, dešavanja sa kojima smo suočeni odgovaraju predikcijama naučnika: u svetlu porasta temperature očekuju se učestalije i jače padavine koje mogu da rezultuju razornim poplavama.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!