Upozorenje Sektora za vanredne situacije zbog najavljenih padavina

23. jun 2023 – Na osnovu upozorenja RHMZ-a za period od 23. do 25. juna ove godine na jake plјuskove, grmlјavinu, pojavu grada i jak olujni severozapadni vetar, a s obzirom na poplave iz prethodnog perioda i zasićenost zemlјišta vodom, Sektor za vanredne situacije MUP-a prosledio je upozorenje za preduzimanje preventivnih i operativnih mera u cilјu sprečavanja i otklanjanja posledica vremenskih nepogoda i zaštite života lјudi, materijalnih i kulturnih dobara, kao i spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom od poplava i pojave bujičnih poplava i mogućnosti hitnog reagovanja.

Upozorenje za preduzimanje preventivnih mera prosleđeno je preko svih 27 organizacionih jedinica u Srbiji, gradonačelnicima, predsednicima opština kao i načelnicima upravnih okruga, kao komandantima štabova za vanredne situacije.

U cilјu spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom od poplava i pojave bujičnih poplava, ukazano je da se obezbedi mogućnost hitnog reagovanja, kao i da se stave u pripravnost nadležne komunalne službe i svi ostali subjekti koji su osposoblјeni za reagovanje u ovakvim situacijama.

U saradnji sa predstavnicima vodoprivrednih preduzeća, nadležnim inspekcijskim i komunalnim službama, potrebno je izvršiti procenu trenutnog stanja zaštitne infrastrukture na rekama, sa posebnom pažnjom na već identifikovane kritične lokacije i na pojavu novih kritičnih mesta, navodi se u saopštenju Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Foto/ilustracija: MUP Srbije

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!