Spasavanje mačeta zaglavljenog u motoru automobila – uspelo!

SMEDEREVO, 22.  jun 2023 – Stanare zgrada oko dvorišta kod Karađorđevog duda u Smederevu par poslednjih noći uznemirilo je tužno mijaukanje. Ispostavilo se da dolazi ispod haube jednog od tu parkiranih automobila. Po svemu sudeći bilo je to u skučenom prostoru motora zarobljeno mače, ali akcija spasavanja, ispostavilo se, nije išla nimalo lako. Bili su angažovani i policija i vatrogasci, koji su se odazvali pozivu stanara, pa opet je sve bilo komplikovanije no što bi se moglo očekivati. Ipak, ono što je najbitnije, sve se završilo srećno.

Kada su na lice mesta stigli vatrogasci čuli su isto što stanari – tužno mijaukanje koje je dolazilo ispod haube „punta“. Problem je bio što, uprkos dobroj volji da učestvuju u spasavanju nesrećnog malog bića, nisu smeli da razvale haubu, ipak je u pitanju privatna svojina. Da se to reši trebalo je da im pomognu policajci. Ali, avaj, prijavljena registracija, onu koju su poslali stanari, razlikovala se za jedno slovo od one na tablici. Tako je iz Mihajlovca doveden vlasnik automobila, ali ne tog, nego onog koji je imao ono jedno pogrešno slovo na tablici, kako su komšije prijavile. Još  usput je policajcima rekao da je auto prodao, da više nema ključeve, čak i da je u pitanju njegov auto. A nije bio. Moralo je sve ispočetka, trebalo je naći pravog gazdu automobila, koji očigledno nije skoro pokretan s tog mesta.

Srećom, pravi vlasnik, pokazalo se, živi u blizini, tek kojih pedesetak metara dalje, činjenica nije dugo vozio auto, niti ga obilazio. Uostalom, kako je mogao da sanja da je njegov automobil postao potencijalno smrtonosna zamka za nesrećno mače. Mladić je uskoro stigao, otključao automobil, podigao haubu i ukazala su se dva oka izmučenog, verovatno izgladnelog i dehidriranog mačeta. Brzo je izvađeno, posluženo vodom i hranom, koju je halapljivo proždralo.

Ostaje misterija kako je mače završilo zaglavljeno u motoru automobila. Da li je bežalo od sveprisutnih pasa lutalica ili ga je, jednostavno, tu doterala urođena radoznalost. Ne kaže se bez razloga da mačke ne umiru od smrti nego od radoznalosti. Pogotovo ovako male. Ipak, ovoj se to nije desilo, ova priča je, uprkos svim komplikacijama, imala srećan kraj.

Zahvaljujemo se na informaciji i fotografijama Raletu Damjanoviću.

 

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!