Održano protestno okupljanje i šetnja „Smederevo protiv nasilja“

SMEDEREVO, 22.  jun 2023 – Smederevo se od ovog četvrtka pridružilo gradovima u Srbiji u kojima se održavaju protesti protiv nasilja. Na poziv Akcije za Smederevo okupilo se nekoliko stotina Smederevaca, koji su nakon skupa održanog na Trgu kod duda krenuli u šetnju sa banerom „Smederevo protiv nasilja“ na čelu kolone.

Okupljenima se obratili Saša Živković, ispred organizatora, Marko Oljača iz iz Društva za održivu budućnost “Koraci”  i Lalić, profesor Fakulteta savremenih umetnosti.

– Ovde je nasilje arhitektura, ovde je nasilje ulica, ovde je nasilje škola i uopšte svakodnevni život. Mi u takvu Srbiju ne verujemo i takvu Srbiju ne želimo. Naša Srbija mora biti zemlja u kojoj nema straha i mraka, već slobode i slobodnih građanki i građana. Nećemo da umiremo pre vremena zato što imamo zagađen vazduh, reke i zemljište. Nećemo škole u kojima deca uče da mrze drugu decu i druge narode. Hoćemo škole koje će obrazovati decu da budu nosioci pozitivnih procesa u ovo društvu. Zahtevamo odgovornost zave one koji su učestvovali u uništavanju naše zemlje – kazao je, između ostalog, Marko Oljača.

Ivan Lalić je u svom govoru podsetio Smederevce da je u to vreme njihov sugrađanin Branislav Nušić baš ovde, kao srednjoškolac, napisao čuvenog „Narodnog poslanika“.

– Kada tu dramu danas čitate vi vidite da je demokratski život danas u Srbiji pre 150 godina bio kvalitetniji nego danas. Da li je normalno da su građani u Srbiji, u Smederevu, imali bolji demokratski ambijent nego što je danas – zapitao je okupljene Lalić.

On je ukazao i da je profesor mladoj Smederevki koja je na fakultetu na kome predaje najbolji student, ima prosek 10,0 i da je kao takva dobila stipendiju da školovanje na jesen nastavi u Italiji. Takvi mladi, uspešni ljudi, kako je rekao, nažalost napuštaju zemlju i to mora da se zaustavi. Mora se učiniti da naša zemlja bude dostojna tih mladih ljudi, kazao je Lalić.

Protest i šetnja su prošli bez incidenata, policija je na raskrsnicama zaustavljala i usmeravala saobraćaj kako bi kolona mogla da prođe.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!