AZUL: Prvi kruzeri u Smederevu, uskoro bagerovanje za buduću marinu

2. jun 2023 – Agencija za upravlјanje lukama objavila je danas podatke o pristajanju kruzera zaključno sa 1. junom. Zabeleženo je ukupno 365 pristajanja kruzera i 46.674 ukrcanih i iskrcanih putnika na međunarodnim putničkim pristaništima u Srbiji. Najviše ih je bilo u Beogradu – 153, potom u Novom Sadu 97, Donjem Milanovcu 65 i u Golupcu 40. Međunarodno putničko pristanište u Smederevu dočekalo je četiri pristajanja. Pored toga, prvi kruzer pristao je i na novootvoreno pristanište u Sremskoj Mitrovici.

Kada je reč o dalјem razvoju infrastrukture za kruzing, Agencija je u prethodnom periodu investirala sredstva u izgradnju međunarodnih putničkih pristaništa u Zemunu, Šapcu i Ramu. Planirano je da ove lokacije budu otvorene za doček kruzera do početka nautičke sezone 2024. godine.

Kako bi se nautički potencijali naše zemlјe u potpunosti iskoristili Agencija je zajedno sa Vladom Srbije pokrenula projekat „Zaplovi Srbijom“, koji za cilј ima izgradnju marina, međunarodnih putničkih pristaništa i pontona za međunarodni, domaći i prekogranični linijski i kanalski saobraćaj. Kroz projekat radiće se i na podizanju svesti građana i lokalnih samouprava o ekonomskim i društvenim prednostima razvoja nautike. Planirano je da u narednom periodu budu pokrenute prve investicije i to u izgradnju marine u Velikom Gradištu i bagerovanje na lokacijama budućih marina u Smederevu i Kladovu.

Projekat će značajno doprineti povećanju prihoda od vodnog putničkog saobraćaja, povećanju broja domaćih i inostranih turista koji našu zemlјu obilaze sa reka, kao i pozicioniranju Srbije na nautičkim kartama Evrope i sveta, navoide iz Agencije za upravljanje lukama.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!