Polaganjem venaca na Spomenik Tri heroja obeležen Dan pobede

SMEDEREVO,  9. maj 2023 – Skup posvećen obeležavanju Dana pobede ispred spomenika trojici narodnih heroja iz smederevskog kraja počeo je minutom ćutanja za žrtve Drugog svetskog rada, ali i, nažalost, za ove nedavne, stradale u Beogradu, Malom Orašju i Duboni.

Vence su položili delegacija grada Smedereva, predstavnici Gradskog odbora SPS-a, Gradskog odbora SUBNOR-a i Udruženja potomaka ratnika 1912-1918.

Naša zemlja je u borbi i kasnijoj pobedi nad fašizmom pretprela ljudske žrtve kao malo koja u Evropi; stradalo je, po nekim procenama, oko milion i 700 hiljada stanovnika tadašnje države.

I Smederevo je, kako se moglo čuti od Ranka Višekrune, koji je govorio ispred Gradskog odbora SUBNOR-a, dalo nemali doprinos pobedi u Drugom svetskom ratu. U Narodno oslobodilačkoj borbi učestvovalo je oko šest hiljada boraca iz ovog kraja, poginulo ih je 993, među njima i narodni heroji ispred čijih bista su danas položeni venci – Ivan Stefanović Srba, Svetomir Mladenović Sveta i Milivoje Stojković Mića.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!