Rotari klub podario Smederevu spomenik arhitekti Aleksandru Deroku

SMEDEREVO, 25. april 2023 – U Ulici vojvode Đuše danas je otkriven spomenik Aleksandru Deroku, čuvenom arhitekti, jednom od najzaslužnijih za obnovu i izgled Smedereva nakon petojunske eksplozije 1941. godine. Spomenik, rad vajara Zorana Kuzmanovića, dar je ovdašnjeg Rotari kluba.

Deroko je, osim što je praktično autor redizajna urbanog jezgra Smedereva tokom obnove posle eksplozije, projektovao i Spomen kosturnicu na Starom groblju, gde su zemni ostaci stradalih tog tragičnog dana 1941.

Ovo je samo jedna od akcija koju smederevski Rotari klub organizuje, od nagrađivanja najboljih učenika srednjih škola, novogodišnji paketići za decu osoba sa invaliditetom, ustanovljavanje i dodela jedne od nagrada na Smederevskoj pesničkoj jeseni, a tu su i brojne donacije zdravstvenim i prosvetnim ustanovama.

Današnje otkrivanje spomenika pratila je i projekcija film o Aleksandru Deroku, jednom od najpoznatijih srpskih arhitekata, akademiku, umetniku, piscu, ali i manje znano, svestranom sportisti i pilotu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!