Podnet optužni predlog protiv vlasnika psa iz Malog Bavaništa

12. april 2023 – Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu podnelo je optužni predlog protiv H. U. (1965) iz Malog Bavaništa, jer je njegov pas naneo lake telesne povrede Đ.T. Osumnjičeni je sa svojim psom rase „belgijski ovčar“ došao kod Đ.T. u dvorište kada ga je prvo oborio, a potom nogom držao na zemlјi, dok ga je njegov pas ujedao u predelu glave i desne strane lica, kao i desne nadlaktice.

Nјemu se na teret stavlјa da je suprotno odredbama Pravilnika o načinu držanja pasa koji mogu predstavlјati opasnost po okolinu, vodio svog psa rase „belgijski ovčar“ bez korpe i povoca, a takođe nije sprečavao svog psa kada je grizao i ujedao oštećenog, navodi se u saopštenju OJT.

Pravilnik o načinu držanja pasa koji mogu predstavlјati opasnost po okolinu definiše da je opasan pas bilo koja jedinka te vrste, izuzev službenog psa, koja je bez očiglednog povoda napala čoveka i nanela mu telesne povrede ili smrt, bez očiglednog povoda napala drugog psa i nanela mu teške telesne povrede ili smrt. Takođe, pravilnik kao opasnog psa definiše i pse uzgajane, odnosno dresirane za borbe ili nađene u organizovanoj borbi sa drugim psom, namenjene za čuvanje imovine ili kao telesni čuvar, koja je rase pit bul terijer ili mešanac te rase, koji ne potiče iz kontrolisanog uzgoja, ili koja je rase bul terijer, staford terijer, američki staford terijer i mini bul terijer ili mešanac tih rasa.

Ovim Pravilnikom je, pored ostalog, propisano i da opasne pse mogu da izvode samo punoletna lica, i to uz brnjicu i na povocu, u skladu sa posebnim propisom, kao i da opasnog psa može da drži samo punoletno lice koje nije kažnjavano, odnosno protiv koga nije pokrenut postupak zbog kaznenih dela protiv života i tela, imovine, javnog reda i mira, kao i kaznenih dela zloupotrebe opojnih droga, ubijanja i zlostavlјanja životinja, odnosno drugih dela iz oblasti dobrobiti životinja i drugih kaznenih dela koja u sebi sadrže elemente nasilјa.

Foto/ilustracija: pixabay.com

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!