NBS upozorava na neovlašćenu proizvodnju zamenskih platnih kartica

12. april 2023 – Povodom objava na društvenim mrežama i veb-prezentacijama u kojima se nude usluge izrade platne kartice na metalnoj podlozi i s drugačijim dizajnom prebacivanjem sigurnosnih elemenata postojećih platnih kartica izdatih od ovlašćenih banaka, Narodna banka Srbije upozorava korisnike platnih kartica izdatih u Republici Srbiji da ne dostavljaju svoje kartice trećim licima, niti da zamenjuju postojeće kartice – novom karticom sa izmenjenim dizajnom i novim materijalom.

Takve usluge navode korisnike na postupanje suprotno ugovorima i na taj način ih izlažu dodatnim rizicima, a pored toga dovode i do povrede prava pružalaca platnih usluga, intelektualne svojine i pravila kartičnih sistema plaćanja. Bezbednost izdavanja i korišćenja platnih kartica jedan je od najvažnijih segmenata u poslovima s platnim karticama, pa se iz tog razloga primenjuju standardi, pravila i postupci kojih se pridržavaju svi učesnici u sistemu platnih kartica, navodi se u saopštenju NBS.

Narodna banka Srbije podseća sve korisnike na bezbedno korišćenje kartica, koje su sredstvo, odnosno instrument plaćanja i u skladu s tim se čuvaju i koriste. Karticu može koristiti isključivo lice čije ime je odštampano na kartici, izuzev u slučajevima posebnih vrsta kartica, poput pripejd poklon-kartica, kada na kartici nije odštampano ime korisnika.

Nakon dobijanja koverte s PIN-om, ovaj broj je potrebno zapamtiti. PIN sme da zna samo korisnik kartice i ne sme ga saopštavati nikome drugom, a posebno je važno istaći da PIN nikako ne treba zapisivati na samoj kartici, niti ga nositi zajedno s karticom (npr. u novčaniku). Isto tako, prilikom podizanja novca s bankomata preporučljivo je zakloniti rukom tastaturu kada se unosi PIN.

U slučaju krađe ili gubitka kartice, potrebno je u što kraćem roku o tome obavestiti izdavaoca kartice. Izdavalac će istog trenutka blokirati karticu i na taj način eliminisati mogućnost njenog neovlašćenog korišćenja. Korisnik kartice snosi rizik za eventualne zloupotrebe koje nastanu do momenta prijave krađe odnosno gubitka kartice, do iznosa definisanog važećim propisima. U slučaju da naknadno pronađe karticu koja je prijavljena kao ukradena odnosno izgubljena, korisnik je ne sme koristiti, već je obavezan da je vrati izdavaocu.

Iz NBS stiže i uputstvo kako kartice koristi prilikom upotrebe na internetu:

  • Uvek treba proveriti da adresa veb-stranice na kojoj se nalazi formular za unos podataka o kartici počinje s „https”;
  • U toku plaćanja uvek treba pažljivo čitati sva obaveštenja i poruke koji se pojavljuju na ekranu i nikada ih ne treba zanemarivati ili zatvarati pre prethodnog čitanja;
  • Za onlajn plaćanje nikada neće biti potrebno da se unosi PIN; čak i ako se bude tražilo da se PIN unese, nikada to ne treba raditi, jer je najverovatnije u pitanju pokušaj zloupotrebe;
  • Nikada karticu ne treba fotokopirati ili je na drugi način umnožavati, a drugima nikada ne treba slati mejlom (ili na neki drugi pisani način) podatke o kartici koji se koriste za kupovinu preko interneta, tj. ime i prezime, broj kartice, datum isteka i trocifreni kod na poleđini kartice.

Foto/ilustracije: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!