Predstavljen projekat „Zaplovi Srbijom“, Smederevo jedna od destinacija

SOMBOR, 4 april 2023 – U Somboru je danas održana promocija projekta „Zaplovi Srbijom“, koju je organizovala Agencija za upravlјanje lukama. Ovaj projekat, koji je inicirala Agencija ima za cilј izgradnje infrastrukture za putnički i nautički saobraćaj – marine i međunarodna putnička pristaništa, kao i razvoj linijskog saobraćaja i kanalskog turizma.

Pored Agencije za upravlјanje lukama, u projekat je uklјučena i Vlada Republike Srbije sa predsednicom Anom Brnabić i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sa ministrom Goranom Vesićem. Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč i članica Gradskog veća resorno zadužena za kulturu, turizam i informisanje Maja Ćirković danas su prisustvovali predstavlјanju idejnog rešenja projekta.

Kada je reč o Smederevu projekat „Zaplovi Srbijom“ podrazumeva za početak odmulјavanje marine, a kasnije i izradu projektne dokumentacije za izgradnju adekvatne marine koja bi privukla domaće i strane turiste.

– Pre pandemije je u Srbiji registrovano 1542 pristajanja, a računa se da će ove godine biti mnogo više turista, što će našoj zemlјi doneti značajne ekonomske prednosti. Gradićemo marine u Smederevu, Velikom Gradištu, Golubcu, Kladovu i Somboru. Radićemo u Banoštoru međunarodno putničko pristanište, a imaćemo pontone za linijski saobraćaj u Sremskim Karlovcima, Novom Sadu i Somboru – rekao je između ostalog ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Srbija, kako je rekao, ima 1680 kilometara plovnih puteva, i više od 650 kilometara kanalske mreže, a ti kapaciteti će početi da se koriste sa realizacijom projekta „Zaplovi Srbijom“.

Informacija i foto: Kabinet gradonačelnika Smedereva, naslovna fotografija Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Skorašnji članci

error: Content is protected !!