EU podsticaj za privatni sektor u turizmu i ugostiteljstvu

29. mart 2023 – Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam” po drugi put dodeljuje bespovratna sredstva privatnom sektoru u turizmu, ugostiteljstvu i vinarstvu. Svrha ove finansijske podrške je da se podrže porodični i mali biznisi kako bi unapredili i razvili svoje turističke ponude i ugostiteljske usluge. Ukupan iznos bespovratnih sredstava je 350.000 evra, a konkursom je obuhvaćeno osam gradova i opština na teritoriji Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja među kojima je i Smederevo.

Na prošlogodišnji konkurs ukupno se prijavilo 146 preduzetnika, poljoprivrednih gazdinstava, visnara, malih i srednjih preduzeća i fizičkih lica koja se bave iznajmljivanjem smeštaja. Evaluacijom nezavisne komisije određeno je 42 dobitnika bespovratnih finansijskih sredstava, među njima i troje iz Smedereva, koji će u tekućoj godini sprovesti svoje projekte u cilju unapređenja svojih usluga.

Mahom su sredstva opredeljana za podsticanje energetske efikasnosti i kupovinu neophodne opreme za privatne smeštaje, restorane, hotele, kafiće, a među dobitnicima se našao i pružalac usluga rečnog transporta iz Donjeg Milanovca. Maksimalni iznos pojedinačnih projekata je 10.000 evra.

Evropska unija je do sada opredelila preko milion evra za podsticaj privatnog sektora u turizmu i ugostiteljstvu Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja, kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Krajnji cilj projekta je da se podigne celokupna turistička ponuda regiona, ali i stvori prepoznatljiva turistička destinacija za turiste iz celog sveta, navodi se u saopštenju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!