Od 2035. u EU biće zabranjena prodaja automobila na dizel i benzin

15. februar 2023 – Poslanici Evropskog parlamenta juče su i zvanično su odobrili zakon kojim se u EU od 2035. godine zabranjuje prodaja automobila na benzin i dizeli pogon. Mada, sudeći po odnosu glasova, odluka nije doneta baš glatko; za je bilo 340 glasova, 279 protiv i 21 je bio uzdržan.

Ipak, poslanici EP su na kraju podržali dogovor postignut sa Savetom o revidiranim standardima za emisiju CO2 za nove automobile i kombije.

Novo zakonodavstvo, kako se navodi u saopštenju, postavlja put ka nultim emisijama CO2 za nova putnička i laka komercijalna vozila u 2035.

Komisija će do 2025. godine predstaviti metodologiju za procenu i izveštavanje podataka o emisiji CO2 tokom celog životnog ciklusa automobila i kombija koji se prodaju na tržištu EU, praćenu zakonskim predlozima gde je to potrebno.

Do decembra 2026. Komisija će pratiti jaz između graničnih vrednosti emisije i stvarnih podataka o potrošnji goriva i energije, izvestiće o metodologiji za prilagođavanje specifičnih emisija CO2 proizvođača i predložiti odgovarajuće mere za praćenje.

Proizvođačima odgovornim za male količine proizvodnje u kalendarskoj godini, od 1.000 do 10.000 novih automobila ili 1.000 do 22.000 novih kombija, može se odobriti derogacija do kraja 2035, a ooni koji registruju manje od 1.000 novih vozila godišnje nastavljaju da biti izuzeti.

Trenutni podsticajni mehanizam za vozila sa nultom i niskom emisijom (ZLEV) nagrađuje proizvođače koji prodaju  vozila sa emisijama od nula do 50 g CO2/km, kao što su električna vozila i plug-in hibridi sa dobrim performansama sa nižim CO2.

Ciljevi smanjenja emisija, biće prilagođeni kako bi se ispunili očekivani trendovi prodaje. Od 2025. do 2029. godine, ZLEV merilo je postavljeno na 25% za prodaju novih automobila i 17% za nova kombija, a od 2030. podsticaj će biti uklonjen.

Svake dve godine, počev od kraja 2025. godine, Komisija će objavljivati izveštaj za procenu napretka ka putnoj mobilnosti sa nultom emisijom.

Posle konačnog glasanja na plenarnoj sednici, tekst će sada morati da formalno odobri i Savet, pre nego što bude objavljen u Službenom listu EU ubrzo nakon toga. Očekuje se da to bude tokom marta.

Ilustracija: podunavlje.info

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!