Proslava Kineske Nove godine u Smederevu zakazana za 25.  januar

20. januar 2023 – Vlada Srbije, ambasada Narodne Republike Kine u Srbiji i Institut za pojas i put, u saradnji sa Beogradom, Novim Sadom, Nišom, Borom i Smederevom, organizuju proslavu Kineske Nove godine u Srbiji od 21. do 26. januara. U Smederevu je proslava u sredu 25. januara.

Centralna proslava biće održana u subotu, 21. januara, u 17 časova, u Beogradu, na velikom šetalištu na Kalemegdanu, u prisustvu visokih zvaničnika Republike Srbije, ambasade NR Kine i Grada Beograda, uz spektakularni vatromet.

Zvaničnici će oživeti tradicionalni ples Igra lava, koji će povesti okupljene kroz Knez Mihajlovu ulicu do Trga Republike, gde će biti održan Festival ukusa Pojasa i puta koji ima humanitarni karakter.

Proslava u Beogradu biće nastavljena i u nedelju, 22. januara, od 12 do 18 časova.

Osim Beograda, Kineska Nova godina biće obeležena i u Boru (23. januara), Novom Sadu (24. januara), Smederevu (25. januara) i Nišu (26. januara), svuda sa početkom u 17 časova, gde će do 21 čas građani moći da učestvuju u humanitarnoj akciji i probaju specijalitete nekoliko zemalja Pojasa i puta, ali i da uživaju u Igri lava, nastupu borilačkih veština i perfomansu Cuđua (Drevni kineski fudbal).

Vlada Srbije poziva sve građane da dođu na obeležavanje lunarne nove godine, zabave se, nauče nešto novo i upoznaju sa kineskom tradicijom.

Pored toga, u prostorima u kojima će biti održane zvanične proslave biće postavljeni paviljoni gde će umetnici koji se bave ručnim radovima pokazati svoje veštine i umeće.

Ovaj humanitarni karavan ukusa i darova prijateljstva, poput malog trga iz bajke, na kome će biti hrana i drugi proizvodi, gosti će za 200 dinara, koji će ići u dobrotvorne svrhe, dobiti jedan obrok i bezalkoholno piće iz neke od kuhinja zemalja članica inicijative Pojas i put, a za isti iznos moći će i da se oprobaju u humanitarnom kvizu znanja za koji su pripremljene i nagrade.

Svi koji učestvuju u kvizu znanja moći će da učestvuju i u nagradnom konkursu koji će zajednički pripremiti Institut za pojas i put i Kineski kulturni centar, a glavne nagrade će biti dva puta po dve povratne avio karte na direktnim letovima za Kinu.

Sav prikupljeni prihod na Karavanu prijateljstva na Pojasu i putu će biti usmeren u humanitarne svrhe, i to u Beogradu – Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, u Novom Sadu – Crvenom krstu, u Smederevu – Crvenom krstu – narodnoj kuhinji, u Nišu – Centar za pružanje usluga socijalne zaštite „Mara“ Niš i u Boru – Opštoj bolnici Bor, dečjem odeljenju, a hrana koja preostane će biti donirana Banci hrane.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!