Muzej u Smederevu: Rukopisna srednjovekovna baština Brankovića

SMEDEREVO, 18 januar 2023 – Novom izložbom u organizaciji Muzeja u Smederevu počinje program kojim ovaj muzej učestvuje u ovogodišnjim 34. Smederevskim svetosavskim svečanostima. Ovog četvrtka, 19. januara, svečano će biti otvorena izložba „Rukopisna srednjovekovna baština Brankovića“.

Izložbu čine izdvojeni najznačajniji rukopisi dinastije Branković, koji će biti predstavlјeni na dizajniranim printovima. Pored njih izlažu se replike Esfigmenske povelјe Zdenke Živković i replike rukopisa koje je izradila Ljupka Vasilјev, kao i grafika sa predstavama sremskih svetih Brankovića iz 18. veka.

Pismenost je bila jedna od najznačajnijih karakteristika bogate dvorske kulture despota Đurđa Brankovića u Smederevu u periodu između 1430. i 1459. godine. Najznačajniji uticaj na njen razvoj pripadao je obrazovanom vladaru, koji je osim svog narodnog, poznavao srpskoslovenski, grčki, latinski, turski i mađarski jezik i koji je shodno tome veliku pažnju na svom dvoru posvetio biblioteci, pismenosti i nastajanju novih rukopisa.

Za vreme vladavine Đurđa Brankovića nastaju brojni rukopisi. Konstantin Filozof je napisao Žitije despota Stefana Lazarevića, dva nepoznata autora opisali su prenos moštiju Svetog Luke u Smederevo, Stefan Domestik preveo je i prepisao Izbor slova Jovana Zlatoustog, a za despotove sinove Grgura i Lazara Šestodnev Jovana Zlatoustog i Zbornik sa besedama Jovana Zlatoustog. Po narudžbini despota Đurđa nastaje nova redakcija Lestvica Jovana Lestvičnika, tzv. Braničevska lestvica, delo pisara Davida. Po lepoti iluminacije posebno se izdvaja Smederevsko četvorojevanđelјe.

Despotovi potomci, kćeri Mara i Kantakuzina, sinovi Grgur, Stefan i Lazar, unuci Jovan i Đorđe (monah Maksim), kao i snaha Angelina, nastavili su kulturu negovanja pismenosti. Jevanđelјe vladike Maksima Brankovića o tome najlepše svedoči.

Izložbu su priredile autorke Tatjana Gačpar, muzejska savetnica i direktorka Muzeja u Smederevu, Marina Lazović, direktorka Narodne biblioteke Smederevo i dr Snežana Cvetković, muzejska savetnica smederevskog muzeja.

„Rukopisna srednjovekovna baština Brankovića“ premijerno je predstavlјena na Filološkom fakultetu u Banja Luci u aprilu prošle godine.

Otvaranje izložbe u Muzeju u Smederevu ovog četvrtka je zakazano za 19 časova, pred posetiocima će biti do 1. marta 2023. godine, a ulaz je slobodan.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!