Električni trotineti od proleća u Zakonu o bezbednosti saobraćaja

13. januar 2023 – Nacrt izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja odskora je javno dostupan, a jedna od najvećih novina je što se u njemu po prvi put nalaze i električni trotineti, odnosno „laka električna vozila“ kako ih tu nazivaju. To je dobra vest, a loša je da će se trotineti i dalje kretati trotoarima, što je čak i ovim izmenama predviđeno.

Naime, vozač navedenog lakog električnog vozila može da se kreće trotoarom ukoliko ne postoji biciklistička staza, a kojih kao što znamo baš nešto i nema u našim urbanim sredinama. U tom slučaju, kada su na trotoarima odnosno pešački stazama, brzina im je ograničena na 5 kilometara na čas, a sve preko toga je podložno zakonskim sankcijama. Ostaje da se vidi ko će to da meri, da li će radari da osvanu i na trotoarima ili…

Vozači trotineta će morati da nose svetldobojni prsluk i kacige, ali samo kada se kreću kolovozom.

Predviđeno je i da električnim trotinetima ne mogu da na javnim putevima upravljaju lica mlađa od 14 godina.

Kada se kreću kolovozom, vozači trotineta će morati kod sebe da imaju dokumentaciju, kojom dokazuju snagu motora i ostale karakteristike vozila kojim upravljaju. Jer, po istom nacrtu Zakona, snaga im je ograničena na 0,6 kilovata.

Nacrt bi trebalo da se nađe pred poslanicima Narodne skupštine tokom prolećnog zasedanja, a ostale izmene Zakona možete da pogledate na ovom LINKU:

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!