USAID: Oprema za „Batut“ i tri ambulantna vozila, jedno za Smederevo

20. decembar 2022 – Prostorije Odeljenja za imunizaciju, Savetovališta za ishranu i glavna konferencijska sala u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ renovirane su i opremljene novom medicinskom i IT opremom. Donaciju, u vrednosti od 127.000 dolara za renoviranje i opremanje Instituta obezbedio je USAID, a danas je ova organizacija predala i nova ambulantna vozila domovima zdravlja u Smederevu, Požarevcu i Petrovcu na Mlavi.

Ambulantna vozila će, kako se čulo prilikom primopredaje, omogućiti stanovnicima ovih gradova brži dolazak do bolnica i primanje hitne medicinske pomoći na vreme.

– Od početka 2020. godine Sjedinjene Američke Države, prvenstveno kroz USAID, dale su više od 12 miliona dolara USD za podršku Srbiji u borbi sa pandemijom. Drago mi je da će oprema, ambulantna vozila i Odeljenje za imunizaciju  takođe pomoći zdravstvenim radnicima u Srbiji da budu spremniji da se nose sa svakodnevnim zdravstvenim izazovima – istakla je tom prilikom Bruk Ajšam, direktorka misije USAID-a u Srbiji.

Donacije Institutu „Batut“ i za tri doma zdravlja u Srbiji deo su projekta Zajedno protiv COVID-a, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP). Institut Batut je takođe dobio pomoć u okviru USAID-ovog projekta Vakcinacija protiv COVID-19 koji sprovodi SZO i projekta E-zdravlje, koji sprovodi Džon Snou Institut za istraživanje i obuku (John Snow Research and Training Institute, Inc.). Sve ove inicijative se realizuju u partnerstvu sa Vladom Srbije, koja je kao prioritet za podršku odredila investicije za jačanje zdravstvenih i istraživačkih ustanova, navodi se u saopštenju.

Foto: USAID

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!